Kaisa Gabral • 4. veebruar 2013 kell 9:53

Meie ei peaks VEB Fondi asjus kohut mõistma

Minul seiskohta pole, tean natuke, mis seal taustas on, aga ma ei arva, et peaksime teiega siin hakkama nüüd kõige üle kohut mõistma, märkis Harju Elektri juht Andres Allikmäe telefonis VEB Fondi teemal.

Äripäev uurib täna, kas Nordea panga Eesti filiaali juht Vahur Kraft peaks ametist tagasi astuma. Kraft allkirjastas Eesti Panga presidendina VEB fondi puudutava valeandmeid sisaldava dokumendi. Kaft kommenteeris, et ei teinud seda teadlikult.

"Minu hinnangust pole selle asja juures mitte mingisugust tolku, seda peavad  ikka asjaomased ja tema ise (Vahur Kraft – toim.) otsustama, et kas selleks on alust. Paljalt hinnangu põhjal on seda raske teha," vastas Allikmäe küsimusele.

"See on ebameeldiv teema kõigile, aga ma pole täielikult nende asjadega kursis ja ma ei spekuleeriks," lisas ta.

Äripäev kirjutas täna, et Eesti pankade puhul hindab pangajuhtide minevikku kohalik finantsinspektsioon. Kuid Nordea juhi Vahur Krafti puhul, kelle allkirja hiljutine Eesti Panga VEB Fondi audit valeandmetega dokumendil tuvastas, nad seda teha ei saa, sest Norde eesti puhul on tegemist Soome panga filiaaliga.

"Arvan, et Eesti riigis kehtivad igasugused õigused, alates tsiviilõigusest kuni kriminaalõiguseni ja järelikult see kehtib ka kõigil Eesti terrotooriumil viibivatel institutsioonidel. Tõenäoliselt seda saab ikka uurida. Aga ma ei oska seda kommenteerda, sest selleks on olemas inimesed ja organistaisoonid, mis on meile üle pea. Minul seiskohta pole," märkis Allikmäe.

"Tean, mis seal taustas on, aga ma ei arva, et meie peaksime teiega siin hakkama nüüd kõige üle kohut mõistma. Võib-olla siin on ainult selline asi peidus, mis pole seda üldsegi väärt. Kuid mina tõesti ei tea. Ma arvan, et see on midagi, mis peaks valgustatud saama, kuid ma arvan, et need asjad pole nii nagu nad meile tegelikult tunduvad," märkis Allikmäe ja soovitas seda küsimust küsida pigem asjaosaliste käest.

 

Hetkel kuum