Kaisa Gabral • 4. veebruar 2013 kell 8:37

Veskimägi: Kraft ei peaks tagasi astuma

Tean sellest kõigest natuke rohkem, kui praegu ajakirjanduses kirjutatud, ja minu seisukoht on, et Vahur Kraft ei peaks tagasi astuma, ütles ettevõtja Enn Veskimägi.

Äripäev uurib täna, kas Nordea Eesti filiaali juht Vahur Kraft peaks ametist tagasi astuma. Kraft allkirjastas Eesti Panga presidendina VEB Fondi puudutava valeandmeid sisaldava dokumendi. Kaft kommenteeris, et ei teinud seda teadlikult.

"Ma ei leia, et Vahur Kraft peaks tagasi astuma," vastas Veskimägi. "Tean sellest loost tegelikult veidi rohkem ja mul on asjast oma pilt kujunenud. Tean inimesi, kes ostsid neid sertifikaate eeldusel, et suudavad selle pöörata rahaks. Tean paari inimest, kes on üritanud sellega rikastuda. Oli ette teada, et seda raha sealt kindlalt ei tule. Minu teada see oligi võib-olla vabaduse hind, aga minu asi pole seda arutada," märkis Veskimägi ja rõhutas, et see on tema isiklik seisukoht.

Standardi suuromaniku sõnul ei avata kaarte täielikult sellepärast, et tegu on vandenõuga. "Need, kes seda teemat hetkel üleval hoiavad, on ise omandanud neid sertifikaate. Siin on kaks huvi mängus – poliitiline huvi ja kättemaks selle eest, et sertifikaadi omanikel ei õnnestunud neid rahaks keerata," märkis Veskimägi. "Nende sertifikaatide taga on ka Lätist kokku ostetud nõuded ju," lisas ettevõtja.

"Kõikides instantsides on ju tõestatud, et mingisuguse varguse või sigadusega tegemist ei olnud. Minu jaoks on täna arusaamatu, miks osa ajakirjandusest – eriti ma pean silmas Ekspress Gruppi – nii aktiivselt tegeleb asjaga, mis on 20 aastat vana? Samal ajal on Eestis 10-20 oluliselt tähtsamat asja, mis puudutavad järgnevat kümmet aastat, kuid sellega ei tegeleta," märkis Veskimägi. Ta lisas, et hariduspoliitika on üks neist asjadest, samuti pensionid ja tervishoiusüstem, mis vajavad kiireid otsuseid.

Meedia soovib, et tõde tuleks päevavalgele. Veskimägi sõnul riigikogu komisjon juba tegeleb sellega. "Riigikogu komisjon lubab siin kuue kuu jooksul seda. Kas siis kuus kuud tuleb kogu aeg seda teemat üleval hoida? Ja kelle huvides see tegelikult on?" küsis Veskimägi.

"Mind kui ettevõtjat huvitab täna kõige rohkem haridusteema. Mida kaugemale me otsused lükkame, seda pikema viibega tulevad tulemused. Suure vene keele vihkamisega oleme jõudnud selleni, et tööturul, kus venelased, kes räägivad vene keelt, omavad eelist tööturul ja eestlased, kes ei oska, jäävad kõrvale. Kui on veel ka inglise keel suus, siis minnakse siit ära. Vot need teemad on palju olulisemad kui VEB Fond," märkis Veskimägi.

 

Hetkel kuum