Kaisa Gabral • 4. veebruar 2013 kell 11:43

Jüri Mõis: tundub, et see pole Vahuri süü!

Jüri Mõis  Foto: Raul Mee

Ettevõtja Jüri Mõisa sõnul allkirjastab suur ülemus tavaliselt asju formaalselt ja seda Vahur Kraft tema hinnangul ka tegi. Asja sisusse pikemalt süvenemata.

Äripäev uurib täna, kas Nordea Eesti filiaali juht Vahur Kraft peaks ametist tagasi astuma. Kraft allkirjastas Eesti Panga presidendina VEB Fondi puudutava valeandmeid sisaldava dokumendi. Kaft kommenteeris, et ei teinud seda teadlikult.

"Mina arvan, et ei pea tagasi astuma," vastas Mõis küsimusele ja lisas: "Suur ülemus allkirjastabki formaalselt, ta sisulist otsust ju ei tee, ta vaatabki, kas formaalselt on kõik korras."

Mõis meenutas ühte juhtumist päevilt, kui tema veel linnapeana tööd tegi. "Opositsioon leidis ükskord ühe paberi üles, millel oli mingi lollakas otsus minu allkirjaga. Nad mõtlesid, et voh, nüüd saime kätte! Mina ütlesin neile, et olge vait! Mina vaatasin siis, et see asi on komisjonist läbi käinud, vastavad juristid on üle vaadanud ja ...no nad jäidki siis vait," kirjeldas Mõis.

Ta lisas, et usub, et Krafti puhul on hetkel sama asi. "Tema andis ju allkirja sinna kui formaalne juht. Ma seda asja tegelikult ju ei tea, vaatan asja nagu lehelugeja, kuid mulle tundub, et see pole Vahuri süü," lisas suurettevõtja.

Seda, miks kaarte siiski täielikult ei avata ja täit tõde ei räägita, Mõis öelda ei osanud.

"Ma ei oska öelda. Arvan, et pole õigete inimeste käest küsitud ja need vennad ongi tõtt rääkinud. Minule kui lehelugejale jääb selline mulje. See skeem oli tõenäoliselt õige, kõige suurem viga oli ilmselt see, et võeti suhtumine, et pank pole selle eest vastutav. Sealt hakkaski jama pihta. Pärast, ma saan aru, et osavalt kanditi sealt raha välja. Kuid seda Eesti Panga juhid ilmselt ei teagi, kas kanditi välja või ei kanditud. Minu arvates poleks sealt eestlased nagunii midagi saanud, kuid need on vandenõuterooria spekulatsioonid," märkis Mõis.

 

Hetkel kuum