• OMX Baltic0,44%309,51
  • OMX Riga−0,04%869,81
  • OMX Tallinn0,97%2 078,38
  • OMX Vilnius0,2%1 209,66
  • S&P 5002,04%5 920,93
  • DOW 301,73%42 322,4
  • Nasdaq 2,44%19 194,61
  • FTSE 1000,69%8 778,05
  • Nikkei 2250,51%37 724,11
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,88
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%90,96
  • OMX Baltic0,44%309,51
  • OMX Riga−0,04%869,81
  • OMX Tallinn0,97%2 078,38
  • OMX Vilnius0,2%1 209,66
  • S&P 5002,04%5 920,93
  • DOW 301,73%42 322,4
  • Nasdaq 2,44%19 194,61
  • FTSE 1000,69%8 778,05
  • Nikkei 2250,51%37 724,11
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,88
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%90,96
  • 21.07.13, 09:35
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Rapla Roheline ait on täis üllatusi

Harva, kui kulinaarsete kuulujuttude allikas asub Tallinnast väljaspool, aga kevadest saadik liiguvad ringi kuuldused, et ühes Rapla söögikohas pakutakse iselaadi hõrgutisi.
Selle koha nimi on Roheline ait ja tegemist tervislikku toitu propageeriva söögikohaga. "Propageerimine" ja "propaganda" tekitavad pigem negatiivseid assotsiatsioone, kuid seekord on tegemist nii andekate propagandistidega, et hakkan vabatahtlikult ja suure rõõmuga nende ohvriks. 
Menüüs hakkab silma kohalik tooraine ja kõikvõimalikul moel valmistatud köögiviljad nii omaette roana kui lisandina.  Kokk segab hoogsalt kohalikku kraami maailma maitsetega: kitsejuust pannakse kokku kookosega, kookos maitsestab ka hernepüreed ja rukkileivakooki, kurkum kõlbab kokku kanepiseemnetega, vanill forelliga. Sealjuures pole kohalikud maitsed sugugi unarusse jäetud, peedikotlet ja seapraad on täiesti olemas, kuigi väikese kiiksuga.
Eelroogadeks on traditsiooniline Eesti räimeleib, millel vaid täpike kapparikastet uuemale ajale viitamas ja Kalamatsi kitsetoorjuustu-kookosekreem marineeritud punapeedi ja suitsutatud maapirniga. Juustu-kookosekreem on üks fantaasiarikkamaid roogasid, mida viimasel ajal olen söönud, lisaks on see ka lustliku välimusega - kreemipallid on justkui kaks väikest siilikest, kellel okaste asemel päevalilleseemned, pluss rohelised salatilehekesed ja kuivatatud rukkililleõied.
Traditsioonilisemat tiiba toetas külm keefirisupp, kus vaid sibulaseemned, millega supp üle puistatud oli, tavapärasest suveklassikast hälbisid, ja seafilee kartuli ja kapsaga. Mängulustita ei saanud läbi aga meie põline seapraad: hapukapsas oli pakitud rohelise kapsalehe sisse nägusaks rulliks ning pannikartulid olid saanud maitset pardi-, mitte searasvalt.
Grillitud forellifilee tembutas aga täiega: lisandiks kikerherne-läätsepadi, koore-veinikastme juhtmaitseks vanill. Kes ütleb, et forell ja vanill ei sobi kokku?
Fantaasiarikas kulinaarne lend sai desserdiga sujuva maandumise. Kreembrülee sõstramoosiga oli tugevalt mündimaitseline, mango- valge šokolaadi kook aga lihtsalt täiuslik. Kolm kuud olla kokk selle retsepti lihvinud, enne kui rahule jäi. Seda kome kuud on maitses tunda.
Vaatamata positiivsele elamusele pean vajalikuks hoiatada, et Roheline ait igaühele ei sobi. Ma ei soovitaks sinna minna kellelgi, kes ise täpselt teab, kuidas üks või teine toit peab maitsema ja kuidas neid peab tegema. Vanilline kalaroa kaste ja sibulaseemned, mis peenra asemel keefirisupisse pannakse, võivad neid tõsiselt närvi ajada. Vanemas keskeas kõrvallaua proua toon oli õige etteheitev, kui ta oma koogil "imeliku maitse" leidis. Kas tal oli ees kookosega rukkileivakook või valge šokolaadi-mangokook, ei ulatunud nägema. Pealegi ei antud prae kõrvale leiba, ainult mingit köögivilja!
Avatud meeltega uudishimulikud toidusõbrad leiavad eest aga hubase söögikoha, mille pererahvas oma külaliste olemise igal moel mõnusaks püüab teha. Kohvitajad istuvad sohvanurgas, kiire näksi võtjad bistroo-laadses nurgakeses, põhjalikuma lõuna-õhtusöögi jaoks on ümmargused lauad. Kardinad hõljuvad tuules, terrassile paistab päike - mida ühelt suvepäevalt veel tahta...
Hinnang:
Toit: 8
Teenindus: 9
Interjöör: 8
Aadress: Tallinna mnt 15A, Rapla
Telefon:  603 10 15
Avatud: 11-22, RL 11-00, P 11-20
Põhiroogade hinnad: 7-12 eurot

Seotud lood

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele