• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Palgatöölt ettevõtjaks

  Meespalgatöötajate arv on langemas ja samas tõuseb väikeettevõtete arv, ütles palgainfo agentuuri juht Kadri Seeder tänasel Äripäeva palgafoorumil. 

  "Noored vihased mehed ei kujuta ette, et nad töötavad kümme aastat samal kohal. Nad tahavad muutusi ja seda võimaldab oma ettevõte," sõnas Seeder.
  Seedri sõnul on töövõtjate palgaootus sarnane tööandjate pakutavaga. See tähendab, et palgatõusu võib pidurdada küsijate endi liigne tagasihoidlikkus nõudmistes.
  Jõulisemalt küsivad palka juurde inimesed ametites, kus saab töötada ka välisriigis (nt erinev lihttöö), samuti ametites, mis on tasustatud madalalt ja kus töötajatel on tugev soov paremini hakkama saada. Seedri sõnul hakkab kasvama töötajate üleostmiste arv, kuna sobivaid tööga mittehõivatuid on turul järjest vähem. Lisaks eelistavad tööandjad kogemustega töötajaid uute tulijate koolitamisele, kuna koolitamine on kulukas ja koolitatud töötaja ei pruugi ettevõttesse jääda.
  Tööandjad on Seedri sõnul aktiivselt asunud muutma tulemustasu skeeme ja lisatasu maksmise tingimusi. Lisatasu puhul tõi Seeder välja, et lisatasu eesmärk muutub üha rohkem distsiplineerivaks, nii et lisatasu võib saada näiteks isegi õigel ajal töölejõudmise ning tööl kaine olemise eest.
  Seeder kutsus inimesi üles olema tark töötaja, tundma oma väärtust turul ja mitte Soome minema. Ta nentis, et end alahindavad tööturul näiteks naised ja muukeelsed. Ta kutsus üles olema informeeritum, tutvuma erinevate uuringute ja statistikaga. Töövõtjatel soovitas ta olla vähem kinni keskmises brutopalgas, kuna tuleb arvestada, et see sisaldab ka kõiksugu lisatasusid, mitte ainult põhipalka. Tööandjad on jõupositsioonil, kuna nad on paremini informeeritud.
  Seeder tugines oma tähelepanekutes palgainfo agentuuri kevadisele uuringule, novembris hakatakse koguma värskeid andmeid. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.