15. oktoober 2013 kell 3:20

Palk tõuseb kasumi arvelt? Õige!

Palgad on tõusnud kasumite arvelt? Väga hea, suund on õige! See tähendab, et tööandjad on senisest suurema osa oma teenitud rikkusest jaganud enda töötajatega. Mis on igati normaalne, arvestades, et kasum teeniti koos, leiab Smart Valley asutaja ja juht Rainer Aunpu. 

Pealegi ei määra Eesti ettevõtete konkurentsivõimet turul mitte see, kui suurt kasumit nad on võimelised teenima, vaid võime pakkuda turunõudlusele vastavaid tooteid-teenuseid konkurentsivõimelise hinna ja kvaliteediga, teenides ise seejuures kasumit.

Palgad peavadki kiiresti tõusma. See on oluline faktor palgaväljarände pärssimisel, millel on pikaajaliselt majandusele kahtlemata positiivne mõju. Palgataseme tõusmisel üle teatud kriitilise piiri pidurdub ka palgaväljaränne oluliselt. Küsimus on lihtsalt selles, millel palgatõstmine põhineb. Palku ei tohiks tõsta kampaania korras, omamata adekvaatset arusaama väärtusloomest. Pigem tuleks palgaturule tuua seninähtust oluliselt suurem läbipaistvus.

Iga inimene peaks teadma, milliseid kompetentse rakendades suudab ta luua kõige rohkem lisaväärtust ja teenida kõige rohkem palka ning mis ta peaks tegema, et vajalikud kompetentsid omandada.

Missugused on Aunpu teised ettepanekud tööjõuturu tervendamiseks, seda loe tänase Äripäeva paberlehest.

Rainer Aunpu esineb Äripäeva Palgafoorumil 17. oktoobril.

 

 

Autor: Vilja Kiisler, Rainer Aunpu

Hetkel kuum