Romet Kreek • 11. november 2013 kell 6:34

Filipiine tabas tappev torm

Filipiine tabas täna surmav torm, mis tappis hinnaguliselt 10 000 inimest ja on kodudest välja ajanud enam kui 600 000 inimest.

ÜRO teatas, et ellujäänutel ei ole toitu, vett ega ravimeid. Päästeoperatsionid on segatud, kuna teid, lennuvälju ja sildu enam ei eksisteeri või on need saastaga kaetud.

Taifuun Haiyan hävitas umbes 70-80% Leyte provintsi hoonetest. Rannikulinnas Taclobanis, kus elas 220 000 elaniku, ei paista olevat säilinud ühtegi hoonet, vahendab Reuters.

Umbes 90 USA merejalaväelast on liikumas Filipiinide poole, olles välismaiste sõjajõudude esimeses päästelaines. World Visioni andmetel on Cebu provintsi põhjaosast kuni 90% hävinud.

President Benigno Aquino saadab Taclobani soomukitega 300 sõdurit, et taastada kord. Linna rüüstavad marodöörid. Üks telekanal näitas kaadreid lahtimurtud sularahaautomaadist. Röövlid ründasid veokeid, mille koormaks olid toit, telgid ja vesi.

Supertaifuun Haiyan kahjustas ka riisi- ja suhkrusaaki. USA põllumajandusministeeriumi prognoosi kohaselt peab lahendama puuduse riisiimport. Varem prognoosis ministeerium, et Filipiinid impordivad 1,1 miljonit tonni riisi, kuid nüüd see maht kasvab. Visayas, kus asub pool suhkrurookasvandustest, võib kaotada tormi tõttu 50 000 kuni 120 000 tonni suhkrut.

Filipiinide aktsiaturg langes täna 1,8%, mis on suurim langus alates 30. septembrist. Kinetic Analysise andmetel võis tänavune suurima tormi kahju ulatuda 14 miljardi dollarini, millest on kindlustatud 2 miljardit dollarit.

„Taifuun avaldab nii peesole kui aktsiatele negatiivset mõju,“ ütles Manilas asuva BDO Unibanki peastrateeg Jonathan Ravelas. „Valitsusele on see suur kulu ja hävitustöö avaldab mõju majanduskasvule.“

Taifuun avaldas mõju ligi 9,5 miljonile filipiinile ehk umbes 9% elanikkonnast.

Hetkel kuum