Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtte siseaudit: üks kõigi ja kõik ühe eest

  Nagu kolm musketäri, kes pidid hakkama saama ohtude, riskide ja teadmatusega, peavad tänapäeva ettevõtted arvestama turgude etteaimamatusega. Kuid paljude ettevõtete siseauditi funktsioon ei ole muutunud vajadustega kohanenud.

  Auditi roll on muutunud. PwC tegi ligi 1700 vastaja seas üleilmse siseauditi funktsiooni uuringu, mis näitas, et sise­auditi fookus ja sooritus peab muutuma. Praeguse, peamiselt kindlust andva rolli asemel ­oodatakse siseauditilt nõuandeid partner olemisest.
  PwC uuring nimetas kolm peamist takistust, mis ei lase sise­auditil organisatsioonile suuremat väärtust luua.
  Esiteks, vähesed ootused ja erinev ettekujutus väärtusest: ettevõtete juhid hindavad siseauditi tööd palju kõrgemalt kui struktuuriüksuste juhid, mis viitab vähestele ootustele ja siseauditi funktsiooni suhtelisele tähtsusetusele.
  Teiseks, vähene võimekus ja oskused: organisatsioonid ise on suutnud tõsta oma taset ja parandanud sooritust üha keerulisemas ärikeskkonnas, ent siseaudit ei suuda sageli selle tempoga kaasa minna.
  Rohkem tähelepanu tuleb pöörata olulistele riskidele, joondada väärtuspakkumine huvigruppide ootustega, koostada vajadustele vastavate oskustega meeskond, investeerida suhetesse, pakkuda kvaliteetset klienditeenindust, tagada kulusäästlik teenus, kasutada tehnoloogilisi võimalusi, edendada kvaliteedi parandamist ja innovatsiooni.
  Tähelepanu uutele valdkondadele. Kolmandaks, ebapiisav mõjusus, eelkõige väljaspool oma traditsioonilist rolli: siseaudit peab võtma senisest suurema vastutuse ja olema aktiivne uutes ja kasvavate riskidega valdkondades, näiteks suurte IT-programmide arendamine, uute toodete ja teenuste loomine, investeeringute juhtimine ja äriühendused.
  Kuigi uuematele valdkondadele on tähelepanu pööratud, ei vasta sooritus ja tulemused ­ootustele.
  Siseauditi eest vastutavatel huvigruppidel tuleb seljad vasta­misi panna ja vaenlasele vastu astuda.
  Juhtkond peab siseauditilt rohkem nõudma, auditi komitee peab küsima rohkem küsimusi ja siseaudit pakkuma enamat.
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: keskmine palk jätkab rallit
Tööjõunappus, kiire inflatsioon ja ettevõtete mullused tugevad finantstulemused on viinud keskmise palga suurele tõusule. Tõenäoliselt jagub kiire palgakasvu hoogu veel mõnda aega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tööjõunappus, kiire inflatsioon ja ettevõtete mullused tugevad finantstulemused on viinud keskmise palga suurele tõusule. Tõenäoliselt jagub kiire palgakasvu hoogu veel mõnda aega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Euribor ja kõrged hinnad mitmekordistasid koduostjate kulusid
Viimase aastaga kiires tempos kasvanud kuue kuu euribor jõudis reede õhtuks 3,76%ni. Selline tõus on mitmekordistanud kinnisvara ostmisega seotud kulusid, mida pole leevendanud ka langenud kinnisvarahinnad.
Viimase aastaga kiires tempos kasvanud kuue kuu euribor jõudis reede õhtuks 3,76%ni. Selline tõus on mitmekordistanud kinnisvara ostmisega seotud kulusid, mida pole leevendanud ka langenud kinnisvarahinnad.
Erdogani võit kergitas Istanbuli börsi ja viis Türgi liiri rekordmadalale
Recep Tayyip Erdogani tagasivalimine Türgi presidendiks saatis Istanbuli börsi täna üle nelja protsendi rallima ja kukutas Türgi liiri kõigi aegade põhja.
Recep Tayyip Erdogani tagasivalimine Türgi presidendiks saatis Istanbuli börsi täna üle nelja protsendi rallima ja kukutas Türgi liiri kõigi aegade põhja.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Raadiohitid: kui palju kinnisvaraturg veel kukub?
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Milline on ettevõtte tulevikukindluse valem?
Kriisidest räsitud ettevõtted keskenduvad ellujäämisele. Kas ellujäämise võtmeks võib olla jõuline arenguhüpe? Mis suunas seda hüpet sooritada ja kust ammutada selleks jõudu ja ressursse? Kuhu sobituvad valemis kestlikkus ja rohepööre?
Kriisidest räsitud ettevõtted keskenduvad ellujäämisele. Kas ellujäämise võtmeks võib olla jõuline arenguhüpe? Mis suunas seda hüpet sooritada ja kust ammutada selleks jõudu ja ressursse? Kuhu sobituvad valemis kestlikkus ja rohepööre?
Maxima laenab pankadelt 100 miljonit
Leedu juurtega kaubanduskontsern Maxima Grupe laenab kolmelt pangalt 100 miljonit eurot viieks aastaks, teatas ettevõte börsile.
Leedu juurtega kaubanduskontsern Maxima Grupe laenab kolmelt pangalt 100 miljonit eurot viieks aastaks, teatas ettevõte börsile.
Sergei Anikin lahkus pangandusidust Tuum "Oskasin õigel ajal astuda kõrvale"
Ligikaudu aasta tagasi idufirmat Tuum juhtima läinud Sergei Anikin lahkus ametist.
Ligikaudu aasta tagasi idufirmat Tuum juhtima läinud Sergei Anikin lahkus ametist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.