Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kinnisvara. Unistuste ärklituba linnakorteris

  Üha rohkem inimesi soovib oma korterit mõne muu majaosa arvel suuremaks ehitada, kuid ruumikama kodu nimel tuleb tihtipeale kohtusaalist läbi käia. Projekteerimisfirma OÜ Visahing Designer Agency juhataja Erki Kallas märkis, et viimasel ajal on populaarne laiendada kortereid pööningute arvel. Kortermajades kuuluvad pööningud ja muud ühiskasutatavad hooneosad aga kõikidele omanikele võrdselt, mistõttu on enne nende ainukasutusse andmist vaja majakaaslastega kokkuleppele jõuda.

  “Enamasti, kui korteri laiendamise juures esineb mingi probleem, tuleneb see sellest, et naabritega pole asja arutatud,” lausus Kallas. Tema ütlust mööda mõeldakse sageli, et kõigepealt tellitakse projekt ja aetakse muud dokumendid korda ning küll siis vaadatakse, mis edasi saab. Praktikas aga võivad sellisel juhul juba valmis projektid otse prügikasti lennata. “Seega on kõige õigem ja mõistlikum igasugust ümberehitamist alustada naabritele mõtte tutvustamisest,” ütles Kallas. Nii hoitakse ära võimalus, et ehitusprojektide peale kulutatud raha raisku läheb.
  Naabrid tuleb nõusse saada. Advokaadibüroo Heta Biin & Pihlakas vandeadvokaat Alan Biin kinnitas, et naabrite nõusolek on ümberehituste juures olulisim. Tema ütlust mööda on mitme korteriga majad üldjuhul jaotatud korteriomanditeks, mis tähendab, et igale korteriomanikule kuuluvad lisaks enda korterile ka hoone ühiskasutatavad ruumid, näiteks koridorid, pööningud ja keldrid. “Need hooneosad jaotuvad korteriomanike vahel võrdseteks mõttelisteks osadeks. Kui üks omanik soovib osa sellest mõttelisest osast enda ainukasutusse eraldada, loobuvad teised oma varast. See aga nõuab ostu-müügitehinguid,” selgitas Biin.
  Selleks, et korterit näiteks pööningu arvel laiendada, läheb vaja vähemalt 2/3 naabrite poolehoidu. Ülejäänud majakaaslaste nõusolek on võimalik saada kohtu kaudu.
  Biin rõhutas, et enne kohtutee ettevõtmist peab arvestama riskiga, et kohus pooldab naabreid. Näiteks näeb seadus ette, et iga ehitus peab toimuma ehitusprojekti ja -loa alusel, mis peab tagama, et hoonesse on ehitustehniliselt üldse võimalik soovitatavaid muudatusi teha. “Üldjuhul tehakse selliseid ümberehitamisi vanades puumajades, nagu on Tallinnas Kalamajas. Neis võib alati ehitusega ilmneda probleeme, mis võivad kahjustada teiste kaasomanike huve, hoonet ja laiendajat ennast,” märkis Biin.
  Kohtukulud. Samuti peab mõtlema, kas ollakse valmis kohtukuludeks. “Selline protsess läheb keskmiselt maksma 1500–2000 eurot,” lisas Biin.
  Kui kõikide majaelanike nõusolekud on saadud, on vaja notari juures vormistada müügi- ja omandilepingud. Biin selgitas, et kuna teised majaomanikud loovutavad ümberehitamise käigus enda omandit, peab uus omanik teistele selle eest ka tasuma. “Tavaliselt lepitakse üheskoos kokku kõne all oleva hooneosa väärtuses ja uus omanik maksab teistele selle eest kas rahas või teeb majas selle summa väärtuses mingeid töid,” märkis Biin.
  Seadusega tasub sammu pidada. Biini ütlust mööda võib selline protsess esialgu küll tüütu bürokraatia tunduda, kuid see on siiski igati vajalik. “Isegi, kui kõik kaasomanikud on ümberehitusega nõus, on vaja kokkulepped notariaalselt kinnitada, suulisest kokkuleppest ei piisa. Nii hoitakse ära hiljem ilmneda võivaid probleeme,” märkis ta.
  Biin rääkis, et tal on olnud mitu klienti, kes soovisid osta korterit majas, kus pole ümberehitamistel seadust järgitud. “Igaüks tahab, et korterit ostes oleksid kõik dokumendid ja omandiõigused korras,” selgitas Biin. Kui aga dokumente üle vaadates ilmneb, et korteri ja kortermaja kaasomandi suurused ei kattu, on Biinil ostjale kolm soovitust: lase korteri müüjal dokumendid korda seada, küsi madalamat hinda või osta mõni teine korter. “Tagantjärele asjade seadustamine on aja- ja rahakulukas ning mitu korda keerulisem,” märkis Biin.
   
  Tasub teada
  Kuus sammu korteri ümberehitamiseks
  1. Enne korteri ümberehitamist küsi naabritelt nõusolekut.
  2. Kui ümberehitamise poolt on vähemalt 2/3 naabritest, aga teised keelduvad, hangi ülejäänute nõusolek kohtu kaudu.
  3. Kinnita naabrite nõusolekud ja tasud notari juures.
  4. Pöördu kohalikku omavalitsusse, kus esitatakse tingimused ehitusloa saamiseks. Ehitusloa eest tasu riigilõiv 31,95 eurot.
  5. Telli ehitusprojekt ja kooskõlasta see kohalikus omavalitsuses ja korteriühistus.
  6. Ehitusluba saadud, vali endale sobiv ehitaja.
   
  Üks küsimus
  Mida teha, kui naaber ilma minu loata pööningu vms arvel oma korterit laiendab?
  Andy Krass, Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ juristKorteri laiendamine kaasomandi arvel on kaasomandi rikkumine. Korteriomandiseadus annab korteriomanikule aluse kaasomandit kaitsta, kusjuures teised korteriomanikud peavad kulud korteriomanikule hüvitama.Ebaseadusliku ehitustegevuse vastu saab seista kahel viisil. Esimene võimalus on pöörduda kohaliku omavalitsuse poole, kelle ülesanne on pidada oma territooriumil järelevalvet ehitustegevuse üle. Teine variant on ehitava korteriomaniku vastu kohtusse hagi esitada. Mõlemat varianti tohib kasutada korraga, mida soovitan ka teha. Ainult kohaliku omavalitsuse poole pöördumine ei pruugi olla eriti tõhus, sest ametnikud kipuvad probleemi teistmoodi nägema kui korteriomanik.
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.