Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Norra pere ja Eesti disain kohtuvad Pärnus

    Endises Marati Pärnu vabriku hoones disainivad ja toodavad eestlased peagi 40aastaseks saava Trimtexi kaubamärgi all kvaliteetseid eritellimusel valmivaid spordirõivaid, mis valdavalt müüakse piiritagustes rõivapoodides.

    Praegu toodab Trimtex Baltic 250 erineva toote mudelit ning möödunud aastal valmis tööstuses kokku 300 000 toodet. Tegelikult on aga kõik Trimtexi tooted erinevad, sest tegemist on ettevõttega, kus iga tellimus on eritellimus.
    “Meie eripära on tootmine vastavalt kliendi soovile ja seetõttu on meie tellimused väiksed, iga mudelit keskmiselt 20 tükki,” räägib Trimtex Balticu juhataja Maiu Antsmaa. Tema sõnul tehakse spordirõivas valmis nelja nädalaga alates ajast, kui spordiklubi või ettevõte on oma soovid kinnitanud. “Meie omapära on see, et käsitleme hästi palju väikeseid tellimusi ning meie klientidel on alati võimalus tagasi pöörduda, kui nad soovivad samu disaine ning tooteid uuesti tellida”. Jaekaubandusest ja kaubanduskettidest Trimtexi tooteid osta ei saa.
    2012. aastal alustas Trimtex Baltic kahe riigihanke tellimuse täitmisega. Emafirma Trimtex Sport võitis kolmeaastased lepingud Norra ja Rootsi armee spordirõivastele.
    “Nad on riigihangetel osalenud ka varem, kuid senini võitnud pole. Riigihanke võitu hindame väga, sest see näitab nii toodete kvaliteedi kui tarnekindluse stabiilsust,” selgitas Antsmaa, kelle sõnul on ettevõtte tootmismaht tänu sellele kasvanud 20%. Trimtexi rõivaste kvaliteedi kasuks räägib ka asjaolu, et Skandinaavias kannavad neid testmeeskonnad, kellelt saadakse olulist tagasisidet tootearenduseks. Mitmed Trimtexi spordirõivad on viimastel aastatel Norras ja Rootsis korraldatud konkurssidel võitnud parima toote auhindu.
    Emafirma otsib uusi turge. Trimtex Balticu käive kasvas 2011. aastal võrreldes 2012. aastaga 46%, 5,6 miljoni euroni. “Plaanime ka 2013. aasta lõpetada kuni 30% suuruse mahu ja käibe kasvuga,” kinnitab Antsmaa ning lisab, et käive kasvab jõudsalt tänu sellele, et Trimtex on praegu kasvufaasis. Mahu kasvu eest hoolitseb ka emaettevõte Trimtex Sport, mis tegeleb pidevalt uute turgude vallutamise ning turundamisega.
    Trimtexi kaubamärk sai alguse orienteerumissportlastele rõivaste loomisest, praegu tulevad Eesti õmblusmasinate ja Trimtex Balticu trükipresside alt ka murdmaasuusatajate, jalgratturite, kergejõustiklaste ja triatlonisportlaste treening- ja võistlusriided. Kõik tellimused jõuavad ettevõttesse müügimeeskondade kaudu Norras, Soomes, ja Rootsis, kes klientidelt soovid ja tellimused Eestisse toimetavad. Edasine toimub kõik Pärnus. Siin tegeletakse tootearendusega ehk uute tootemudelite väljatöötamise ja tootmise ettevalmistamisega, aga ka uute disainide, nende ettevalmistamise ja toodangu trükkimisega.
    Omanike usaldus toob tööd juurde. Kuigi tegemist on õmblustööstusega, ei ole Trimtex Balticus ühtegi õmblusmasinat ega õmblejat näha. Õmblus- ja juurdelõikusteenus ostetakse sisse samas majas asuvalt, samuti norra kapitalile kuuluvalt Protex Baltilt ja ühelt Ida-Viru­maa ettevõttelt.
    “Igapäevaselt anname tööd umbes sajale õmblejale,” rääkis Antsmaa ning selgitas, et õmblejaid, kes õmblevad Trimtexile, ei saa nimetada liinitöölisteks, vaid tegemist on väga hea kvalifikatsiooniga õmblusspetsialistidega.
    Trimtex Baltic ei ole suur ettevõte. Antsmaa sõnul saadi n-ö keskmise suurusega ettevõtteks (töötajaid üle 50) alles möödunud aastal.
    “Oleme samm-sammult omanike usaldust võitnud ja seetõttu ülesandeid ning töömahtu juurde saanud,” rääkis ta. Juht lisas, et omanikud hindavad kõrgelt meie töötajate professionaalsust ning töösse suhtumist ning nende sõnul on Trimtex Baltic käivitunud loodetust kiiremini.
    Meeskond Trimtex Balticus on juhi sõnul püsiv. Tööl on kõik 20 töötajat, kes esimesel kahel aastal alustasid. Vaid üks on läinud pensionile ning toimunud on üksikuid liikumisi muudel põhjustel. Seega on uute töötajate otsimine ettevõttesse enamjaolt tingitud tootmismahtude suurenemisest.
    “Praegu otsime arvutigraafikuid juurde,” rääkis Antsmaa, keda Äripäeva külaskäimise päeval ootas ees kolme kandidaadiga kohtumine. Lähiajal on plaanis juurde võtta viis inimest, kes hakkavad tööle disaini-  või tootmisosakonnas. Kuna spordirõivaste tootmise äri on omamoodi sesoonne ja tellimusi tuleb rohkem kevadsuvisel perioodil, võetakse selleks ajaks lisaks ka tähtajalise lepinguga töötajaid. Kui võimalik, püütakse nendega kohe ka lepinguid jätkata.
    Nagu ikka, probleem töötajate leidmisega. Töötajate värbamisest rääkides ütleb Antsmaa, et meeskonda ei saa luua vaid CVs esitatud faktide põhjal. Väga olulised on ka kandidaadi isikuomadused.
    Tema kogemus näitab, et kui inimene sobib meeskonda, tal on sisemine motivatsioon ja sära ning ta tahab koos ettevõttega areneda, on ta võimeline ka kõige keerulisema ja spetsiifilisema töö ära õppima. Kõige raskem on tekstiili­eriala spetsialistide leidmine, sest seda eriala ei kiputa väga palju õppima.
    Antsmaa sõnul pööratakse ettevõttes tähelepanu nii töötajate hoidmisele kui ka väärtustamisele. “Püüame oma töötajaid kaasata kõikidesse muudatustesse, et nad teaksid, et igal meeskonnaliikmel on oma roll.”
    Tööväliselt soodustatakse töötajate tervislikke eluviise ja osaletakse koos spordivõistlustel, mille osalustasu kannab ettevõte. Nii on Trimtex Baltic osalenud viis korda Kahe Silla jooksul.
    Antsmaa näitab pilte ühises vormis Trimtexi töötajatest pärast legendaarset jooksu. Igal pildil on meeskond eelmisest veidi suurem. Samuti on Trimtex Balticu ühisüritustel töötajate osalusprotsent väga kõrge, märkis Antsmaa. Viimasel suvel reisiti jahiga Naissaarele ning eelmisel aastal käidi pealtvaatajana orienteerujate maailmameistrivõistlustel Soomes.
    “Kuna tööjõuprobleemid üha kasvavad, püüame neid ennetada õiged inimesi üles leides, väärtustades ja neid hoides,” ütleb ta.
    Trimtex Baltic on viimastel aastatel investeerinud palju oma tootmisseadmetesse ja -tehnoloogiatesse ning möödunud aastal juurutati uus majandustarkvara, mille tulemusena said ühte süsteemi üle viidud tootemudelite kirjeldamine, tootmistellimused, ostutellimused, materjali laod ja finantsandmed.
    “Juba selle investeeringu tulemusel suutsime hallata varasemast rohkem tellimusi,” selgitab Antsmaa muutust, lisades, et ruumi efektiivsuse tõstmiseks on veelgi. Lõppeva aasta oktoobris telliti EASi toel tootmiskorralduse diagnostika ning sama kuu lõpus alustati arendusprojektiga “Kulusäästlik tootmine kui kaasaegse tootmisettevõtte alustada”. Projekti eesmärk on töötajate teadlikkuse tõstmine, protsesside ja tootmistsükli analüüsimine ja lõpptulemuseks ressursside leidmine tootlikkuse tõstmiseks.
     
    Mis on mis
    OÜ Trimtex Baltic
    Trimtex Balticu emaette­võte Trimtex Sport asukohaga Lõuna-Norras loodi 1976. aastal.Tegemist on pereettevõttega, mille asutas Harald Augland, kelle üks poeg Tor Eivind Augland on tänaseks üle võtnud peadirektori ülesanded ning teine, Ole Kristian Augland, tootejuhi ülesanded.Esimene koostöö Eestiga algas 1997. aastal, kui allhanke korras osteti ainult juurdelõikuse ja õmblemise teenust.2008. aastal loodi Eestisse Trimtex Spordi tütarettevõte Trimtex Baltic, mis tegutseb tänaseni endise Marati Pärnu vabriku ruumides.Esimesed neli töölepingut sõlmiti endiste Marati töötajatega. Esimesteks töötajateks olid kolm tootearenduse spetsialisti ja Trimtex Balticu juhataja Maiu Antsmaa.Praegu töötab ettevõttes 75 inimest. 2012. aasta teisel poolaastal oli töötajate arv 58 ja 2013. aasta teisel poolaastal keskmiselt 76.2013. aastal investeeriti firmasse ligi 242 000 eurot.kogu toodang läheb ekspordiks. Peamised eksportriigid on Norra (55%), Rootsi (35%), Soome, Šveits jt.Trimtexi kaubamärk on kasutuses 37 aastat.Pärnumaa ettevõtluskonkursi peaauhinna võitja 2013. aastal, Äripäeva Pärnumaa ettevõtete TOPis 2013 saavutas Trimtex Baltic neljanda koha.
     
    Kommentaar
    Kibekähku areneda sooviv rõivafirma
    Sulev Alajõe, Pärnumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse (PEAK) juhatuse liige ettevõtlusarengu valdkonnasPärnu ettevõtluse peaauhinna laureaatettevõtte OÜ Trimtex Baltic põhiprotsessi moodustavad tootearendus, disainimine, materjalide hankimine, tootmise planeerimine ja logistika.Põhitooted on spordirõivad spordiklubidele ning ette­võtetele orienteerumiseks, kergejõustikuks, jalgrattaspordiks, murdmaasuusatamiseks ja triatloniks.Eelmise poolaasta 3,1 miljoni euro suurune müügitulu kasvatati selle aasta esimesel poolaastal juba 4,6 miljonini, millest 99,87% moodustab eksport, 705 129 euro suurune oli kasum, lisandväärtus töötaja kohta 15 700 eurot.Aasta jooksul on töötajaskond kasvatatud 58-lt 76ni, kusjuures nende hulgas on disainerid ja arvutigraafikud. Trimtex on suurepärane näide välisinvesteeringute olulisusest, pakkudes järjest enam loomingulisi tarku töökohti ning alltöövõtu võimalusi mitmetele õmblusettevõtetele kogu maakonnas.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.