Hannes Sarv • 30. jaanuar 2014 kell 15:57

Parts: Auvere on tasuvam kui investeerimisotsust langetades

Eesti Energia Auvere elektrijaama uue põlevkiviploki investeerimise läbi surunud majandusminister Juhan Parts põhjendab selle vajalikkust energiajulgeolekuga ja leiab, et investeeringu äratasuvuse väljavaated on praegu paremadki kui otsuse langetamise ajal.

Investeeringu otsustamise ajal kuulus Eesti Energia Juhan Partsu haldusalasse. Parts oli kindel siis ja on ka nüüd, et uus jaam on hädavajalik. “Mis puudutab investeeringuid elektritootmisvõimsusse energiajulgeoleku ja varustuskindluse seisukohalt, siis kindlasti on see (otsus – toim) rohkem kui 100% õige,” ütles ta. Ärilise tasuvuse poolest on seis tema sõnul parem kui enne.

“Kui me vaatame siin erinevate uute energiatootmisvõimsuste konkurentsivõimet, siis selles osas ei ole see kuidagi muutunud. Kui ettevõte seda otsust tegi, oli rohkem skepsist just tulenevalt CO2 hinnast (mis praegu on madal – toim) ja tahke kütuse konkurentsivõimest. Ma arvan, et praegu on selles osas väljavaade kindlasti parem,” ütles majandusminister.

Ministeeriumi energeetikaosakonna juhataja Timo Tatar lisas, et riigil on kohustus tagada elektri kättesaadavus ja selle tagab Auvere ka siis, kui elektrit välisühenduste kaudu ei saa. Lisaks juurdub Euroopa Liidu energiapoliitikas üha enam pragmaatiline lähenemine elektritootmisse ja kliimapoliitikasse. Ta ennustab, et seetõttu tuleb nii mõnelgi ploki rajamise kritiseerijal oma hinnangut ümber vaatama hakata.

Rahandusminister Jürgen ­Ligi, kelle haldusalasse Eesti Energia nüüd kuulub, sõnas, et pole põhjust majandusministeeriumi hinnanguid kahtluse alla seada. “Energiajulgeoleku teema ei ole ka pärast Estlink 2 käivitumist kuhugi kadunud,” lisas ta.

Hetkel kuum