USA defitsiit kahaneb 7 aasta väikseimaks

Fredy-Edwin Esse, California 04. veebruar 2014, 19:41

Ühendriikide eelarve puudujääk kahaneb sel aastal kõige väiksemaks võrreldes majanduse suurusega pärast 2007. aastat tänu majanduskasvule ja maksutuludele.

Sel fiskaalaastal kahaneb USA defitsiit 514 miljardi dollarini ehk 3%ni sisemajanduse koguproduktist (SKP), vahendab Bloomberg USA kongressi eelarveametit (CBO). 2013. aastal oli puudujääk 680 miljardit dollarit.

Prognoositav protsentuaalne puudujääk on üle kolme korra vähem võrreldes 2009. aasta 9,8% puudujäägiga SKPst, mis oli suurim defitsiit alates 1974. aastast. 3% puudujääk on lähedal viimase nelja kümnendi ajaloolisele keskmisele. Viimati oli USA eelarve ülejäägis Bill Clintoni teisel ametiajal aastatel 1998 kuni 2001.

Muuhulgas kõrgem tööhõive ning taastub majandus aitavad koomale tõmmata USA defitsiiti, mis 2009. aastal oli rekordilised 1,4 triljonit dollarit. CBO prognoosib, et Föderaalreserv hoiab enda intressimäärasid madalal kuni 2015. aasta teise pooleni.

Kui lähiaastatel on kõik ilus, siis pärast seda enam nii hästi majandusel ei lähe. "Majandusaktiivsus kasvab 2014. ja järgneval paaril aastal kindlas tempos. Pärast 2017. aastat majanduskasv aga kahaneb tasemeni, mis on tugevalt alla viimaste aastakümnete ajaloolise keskmise," märkis CBO.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    04. February 2014, 22:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing