Mait Kraun • 5. september 2014 kell 18:40

USA üüratu kaubandusdefitsiit väheneb

USA väliskaubanduse puudujääk vähenes juulis kuue kuu madalaimale tasemele. Eksport tõusis rekordtasemele ja see toetab seisukohta, et teises kvartalis saavutatud tugev majanduskasv püsib ka edaspidi.

Kaubandusministeerium ütles neljapäeval, et väliskaubanduse puudujääk langes 0,6 protsenti 40,5 miljardi dollarini, mis on madalaim tase alates jaanuarist. Juunis oli puudujääk 40,8 miljardit. Inflatsiooniga korrigeerides oli juulikuu puudujääk madalaim alates eelmise aasta detsembrist. Kõige suurem oli USA kaubandusdefitsiit Hiinaga.

Eksport kasvas 0,9 protsenti rekordilise 198,0 miljardi dollarini. Kasvu toetasid peamiselt toiduainete, autode ja nende osade müük välismaale. Import kasvas 0,7 protsenti 238,6 miljardi dollarini. Impordi suurenemist võib pidada sisenõudluse tugevnemise märgiks.

Ameeriklased võitlevad juba kümnendeid negatiivse kaubandusbilansiga, viimati oli väliskaubandusbilanss positiivne 90-date alguses. See pole aga väga suureks probleemiks kujunenud, sest üleilmne nõudlus dollarite vastu püsib veel jätkuvalt kõrge.

Hetkel kuum