"Kuritegu leidis kinnitust"

Piret Reiljan 13. veebruar 2014, 10:36

Bakuu-afääri istungil täna hommikul ütles riigiprokurör Steven-Hristo Evestus, et kohtuliku uurimise käigus leidis kinnitust, et kohtualused on toime pannud süüdistusaktis nimetatud kuriteo.

Investeerimiskelmuse täideviimise süüdistus on esitatud Erki Piirsalule, kelmusele kaasaaitamises Tõnis Haavelile, Harles Liivile ja Šarunas Skyriusele. Kõik süüdistatavad on varem karistamata. Samuti on süüdistus esitatud aktsiaseltsile Gild Financial Advisory Services (praeguse nimega AS GFAS).

Järgnevalt tutvustas prokurör oma kohtukõnes kõigi kohtualuste rolli uurimise all olnud sündmustes. Ta tõi välja süüdistuse olulisemad punktid ja neid kinnitanud asjaolud. Näiteks tõi ta punkthaaval välja emissioonitingimused, mida ei täidetud. Valeandmete esitamise, andmete moonutamise või neist mitteteatamisega meelitasid kohtualused investorid võlakirju ostma, märkis prokurör.

Evestus tõi välja, et kohtualused tegutsesid seaduse mõistes tahtlikult ehk panid süüdistusaktis nimetatud kuriteo toime tahtlikult. Kelmuse toimepanekut iseloomustab prokuröri sõnul see, et teole järgnenud hilisemat ülevaate andmist püütakse igal võimalikul viisil vältida. Seda on prokuröri sõnul kohtualused ka teinud. Kohtualused Piirsalu, Liiv ja Haavel kasutasid seadusest tulenevat võimalust kohtus ütlusi mitte anda. Prokurör luges süüdistatavate kahjuks, et süüdistatavad, kes Bakuu projekti entusiastlikult presenteerisid, pole hiljem andnud arvestataval moel ülevaadet esmissiooniga kogutud raha kasutamise ja investeeringute tegeliku kulgemise osas.

Evestus märkis, et ühe Gildi juhtfiguuri Rain Tamme (Tamm ei ole süüdistatav) ütlused olid ebamäärased ja läksid vastuollu investorite ütlustega. Tamme ütluste kohta märkis prokurör veel, et Tamme sõnul tõi Bakuu-projekti Gildi Tõnis Haavel.

Evestuse kohtukõne kestis Harju maakohtus üle nelja tunni. Täna peab kohtukõne ka investorite advokaat Maria Mägi ning seejärel järgmistel istungitel kohtualuste kaitsjad. Järgmised istungid toimuvad 19., 20. ja 25. veebruaril.

TAUST
Riigiprokuratuur saatis 2012. aasta juunis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse ASi GILD Financial Advisory Services (GFAS) ja nelja füüsilist isikut (Piirsalu, Haavel, Liiv ja Skyrius) GFASi kaudu korraldatud võlakirjade emissioonil valeandmete esitamises ja emissiooniga kogutud rahaliste vahendite mitte-eesmärgipärases kasutamises.

2007. aasta 18.-26. juulil korraldas GFAS kinnise võlakirjade emissiooni planeeritud kogumahus 16,5 miljonit eurot. Emiteerimise eesmärk oli koguda rahalisi vahendeid, et osta 147 hektarit maad Aserbaidžaanis Bakuu oblastis, kehtestada detailplaneering, ehitada välja infrastruktuur ning seejärel maa müüa, teatas riigiprokuratuur.

Võlakirjade emissiooni ettevalmistamise ja korraldamise käigus ilmnes mitmeid täitmata või tingimustele mittevastavad asjaolusid, millest ei teavitatud potentsiaalseid investoreid ega katkestatud emissiooni läbiviimist. Süüdistatavate esitatud valeandmed näitasid pakkumist soodsamas valguses, motiveerides investoreid investeerima. Rahalisi vahendeid laekus kokku üle 12 miljoni euro.

Eelkirjeldatud võlakirjade emissiooniga seotud investorid oma raha tagasi ei saanud ega sellest kasumit ei teeninud. Kriminaalmenetluses esitas tsiviilhagi üle kolmekümne kannatanu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. February 2014, 14:29
Otsi:

Ava täpsem otsing