Äripäev • 31. märts 2016 kell 6:26

Ärimehed nõuavad finantsinspektsioonilt 10 miljonit kahjutasu

Ettevõtja Marcel Vichmann kaebas finantsinspektsiooni tegevusetuse pärast kohtusse.  Foto: Andres Haabu

Bakuu investeerimisafääris petetud ärimehed esitasid kohtule finantsinspektsiooni vastu üle 10 miljoni eurose kahjunõude, kirjutas Postimees.

Bakuu investeerimisafääris petetud ärimehed nõuavad kohtus finantsinspektsioonilt kahju hüvitamist, kuna nende hinnangul oleks saanud inspektsioon hoolsat järelevalvet tehes Gild Financial Advisory Service'i kuriteo ära hoida.

Tegemist oleks esimese korraga, kui keegi nõuab kohtus riigilt, et see hüvitaks oma tegevusetusega tekitatud kahju, lisab Postimees.

Taotluse kohtule esitas Maria Mägi advokaadibüroo, kelle kliendid on Hans H. Luik, Marcel Vichmann, Olari Taal ja Maido Kiviorg.

Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler ütles Postimehele, et inspektsioon ei ole seaduse kohaselt vastutav taotluses nimetatud kahjude eest ning et nõue on aegunud.

Loe lähemalt tänasest Postimehest.

Gildi Bakuu afäär

Juulis 2007 kogus Gild FAS OÜ Seaside Residence Baku (SRB) võlakirjaemissiooni käigus üle 12 miljoni euro, et osta Aserbaidžaanis Bakuu külje all mereäärne 147hektarine maatükk, kehtestada detailplaneering, ehitada välja infrastruktuur ning siis maa maha müüa. Paraku ei saanud investorid oma raha tagasi, rääkimata kasumist.

Hiljem uurimise käigus selgus, et SRB kontolt liikus pea kogu emissiooniga kogutud raha lühikese aja jooksul pärast emissiooni USAs registreeritud offshore-firma Law Firm BM LLC arvelduskontole Läti Parex Bankas.

Kohtule esitas hagi üle 30 kannatanu, teiste seas Hans H. Luik, Olari Taal, Enn Veskimägi ja Marcel Vichmann. Neist suurima kaotuse on kandnud Vichmann ja Luik, esimene nelja ja teine kolme miljoni euroga.

Investeerimiskelmuse süüdistus esitati projekti ühele juhile Erki Piirsalule, kelmusele kaasaaitamises Gild Bankersi endistele partneritele Tõnis Haavelile ja Šarunas Skyriusele, samuti Haaveli äripartnerile Harles Liivile. Lisaks sai süüdistuse GILD Financial Advisory Services, kes oli emissiooni korraldaja.

Aasta tagasi veebruaris määras kohus Erki Piirsalule kaheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga, Tõnis Haavelile ja Harles Liivile seitsmekuulise kuulise vangistuse kolmeaastase katseajaga. Leedulase Skyriuse karistuse kohus tühistas aegumise tõttu.

AS Gild FAS (uue nimega GFAS) sai 50 000 euro suuruse rahalise karistuse.

Piirsalul, Haavelil ja Gild FASil tuleb kohtu otsusega solidaarselt tasuda kokku 4,48 miljonit eurot ning Haavelil, Liivil, Piirsalul ja Gild FASil veel seitse miljonit eurot.

Hetkel kuum