Bakuu-afääri I astme otsus: süüdi

Piret Reiljan 30. mai 2014, 12:08

Harju maakohus mõistis täna avaldatud kohtuotsusega Bakuu-afääri kohtualused reaalselt vangi 3-6 kuuks, lisaks mõisteti neilt välja sadu tuhandeid eurosid.

Erki Piirsalu mõisteti vangi kolmeks aastaks, millest koheselt ärakandmisele kuulub kuus kuud. Tõnis Haavel mõisteti vangi kaheks aastaks ja kuueks kuuks, koheselt ärakandmisele kuulub sellest kuus kuud. Harles Liiv mõisteti vangi kaheks aastaks ja kolmeks kuuks, koheselt ärakandmisele kuulub kolm kuud. Šarunas Skyrius mõisteti vangi kaheks aastaks ja kolmeks kuuks, koheselt ärakandmisele kuulub sellest kolm kuud.

Gild Financial Advisory Servicesile (GFAS) mõisteti 150 000 eurot rahalist karistust.

Lisaks rahuldas kohus täielikult kokku enam kui 12 miljoni eurose tsiviilhagi, mille olid kohtule esitanud Bakuu projekti investorid. Piirsalult, Haavelilt, Liivilt ja GFASilt mõisteti välja 7 miljonit eurot - suurinvestorid Marcel Vichmann ja Hans H. Luik loobusid nõudest Skyriuse vastu seoses kohtuvälise kokkuleppega. Ülejäänud osa hagist mõisteti solidaarselt välja kõigilt süüdistatavatelt, kokku mitu miljonit eurot. Kohtualuste vara jääb otsusega endiselt aresti alla.

Kohtualuse Erki Piirsalu kaitsja Aadu Luberg ütles, et kindlasti kaebavad nad esimese astme otsuse edasi. Lubergi sõnul oli otsus üllatav. Haaveli kaitsja Jüri Leppik ütles, et nemad otsustavad edasikaebamise, kui on tervikliku kohtuotsusega tutvunud. Kohtualused ise olid kõik napisõnalised ja sisulisi kommentaare ei andnud.

Karistusettepanek oli leebem. Riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse karistusettepanek süüdistatavatele oli tingimisi vangistused Erki Piirsalule, Tõnis Haavelile, Harles Liivile ja Šarunas Skyriusele ning rahatrahv 100 000 ­eurot juriidilisele isikule Gild ­Financial Advisory Services.

Lisaks tegi prokurör ettepaneku mõista süüdistatavatelt välja kogu investoritele tekitatud kahju, mis tähendab, et kohtualuseid ähvardab kuni 12 miljoni eurone nõue.

Esimene investeerimiskelmuse kohtuprotsess Eestis

* 2007. aasta 18.–26. juulil korraldas GFAS kinnise võlakirjade emissiooni planeeritud kogumahus 16,5 miljonit eurot. Raha laekus investoreilt reaalsuses kokku veidi üle 12 miljoni euro.

* 2012. aasta juunis saatis riigiprokuratuur kohtusse investeerimiskelmuse kriminaalasja, millest sai alguse Eesti esimene investeerimiskelmuse kohtuprotsess. Varsti pea kaks aastat kestnud protsess on I astmes lõpusirgel.

* Investeerimiskelmuse täideviimise süüdistus esitati Bakuu-afääris Erki Piirsalule, kelmusele kaasaaitamises ­Tõnis Haavelile, Harles Liivile ja ­Šarunas Skyriusele. Kõik süüdistatavad on varem karistamata. Juriidilistest isikutest esitati süüdistus aktsiaseltsile Gild ­Financial Advisory Services (praeguse nimega AS GFAS).

* Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi ilmnes võlakirjade emissiooni ettevalmistamise ja korraldamise käigus mitmeid täitmata või tingimustele mittevastavad asjaolusid, millest ei teavitatud potentsiaalseid investoreid ega katkestatud emissiooni. Süüdistatavate esitatud va­le­­andmed näitasid pakkumist soodsamas valguses, motiveerides investoreid investeerima, teatas prokuratuur. Süüdistus keskendub investeeringu saamise asjaoludele, kuivõrd raha kasutamises polnud võimalik kellelegi süüdistust esitada. Aserbaidžaan ­Eesti uurijatega koostööd ei teinud.

* Süüdistatavate kaitsjad tõid kohtuprotsessis oma kaitse­kõnedes välja süüdistuse nõrkusi, viitasid uurimise kallutatusele ja paljule muule. Igatahes on nende kindel ettepanek, et süüdistatavad tuleb õigeks mõista ning ka investorite esitatud tsiviilhagi läbi vaatamata jätta.

* Võlakirjainvestorid on emitent OÜ Seaside Residence Baku (SRB) pankrotipesast omandanud Aserbaidžaani ettevõtte Delta Land LLC. Süüdistatavate kaitsjad on viidanud, et kohe-kohe saavad investorid Delta Landi omandusse maatükid, mida püüti omandada emissiooniga kogutud rahaga. Pole selge, mis Aserbaidžaanis edaspidi juhtuma hakkab, kuid investorid on Äripäevale selgitanud, et nende tegevus SRB võlakirjainvestoritena on koos SRB pankrotimenetlusega lõppenud. Isegi kui edaspidi õnnestub mõni maa Aserbaidžaanis omandada, tuleb need sisuliselt uuesti osta, kuna ühtegi kehtivat lepingut Delta Landi kasuks emitendi ja emitendiga seotud isikute tegevusest investorite sõnul maha ei jäänud, andsid investorid mõista.

* Koos kriminaalasjaga esitas kohtualuste vastu tsiviilhagi üle 30 investori. Suuremad investorid olid ärimehed Marcel Vichmann ja Hans H. Luik. Vaata kõiki investoreid ja nende kahjunõudeid siit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. June 2014, 19:32

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing