Romet Kreek • 26. veebruar 2014 kell 6:47

Hiina aktsiaturg jaapanistub

Bloombergi eilne päevagraafik oli Hiina aktsiaturg, mis meenutab aina enam Jaapani oma nn. kaotatud aastakümnel.

Shanghai üldindeks on kordamas Jaapani Nikkei 225 indeksi 1980ndate ja 1990ndate mustrit. Jaapani aktsiaturg kukkus siis 1989. aasta tipust 80%. Majade hinnad kukkusid ja viisid pangandussüsteemi raskustesse. Lisaks tõid need kaasa aastakümne pikkuse olematu majanduskasvu.

Shanghai aktsiaindeks on kukkunud alates 2007. aastast 60% ja pühkinud ära ligi 2 triljonit dollarit ettevõtete turuväärtusest.

Hiina uljas laenubuum viiel aastal on pannud olukorda võrdlema Jaapani võlakasvuga enne kaotatud aastakümment. Hiinas kasvas võla suhe SKPsse 2000. aasta 105 protsendilt 2012. aastal 187 protsendile. Jaapanis kasvas see JPMorgan Chase andmetel 1980. aasta 127 protsendilt 1990. aastaks 176 protsendile.

„Hiina aktsiaturg näib meile ütlevat, et eksisteerib tõsine suure allakäigu risk ja võimalik, et finantskriis,“ ütles Deutsche Banki arenevate aktsiaturgude strateeg John-Paul Smith. „Hiiinas on tänapäeval mitteproduktiivsete investeeringute ulatus kaugelt suurem, kui see oli Jaapanis võrreldavas arenguetapis.“

Societe Generale prognoosib, et Hiina majanduskasv aeglustub 2018. aastaks mulluselt 7,7 protsendilt 5,5 protsendile. Eelmisel aastakümnel oli Hiina majanduskasv keskmiselt 10% aastas. Jaapani majandus kasvas 2000. aastaga lõppenud aastakümnel keskmiselt 1,6% aastas võrrelduna sellele eelnenud aastakümne 4,7% keskmise majanduskasvuga.

Üleeile langes Hiina aktsiaturg 2% nelja nädala madalamale tasemele, kuna spekuleeriti, et nõrgem kinnisvaraturg aeglustab majanduskasvu.

Hetkel kuum