Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hobi. Tants ümber posti

    Postitants fitnessialana pakub skeptikutele jätkuvalt kõneainet, ent sellegipoolest muutub treening üha menukamaks nii naiste kui ka meeste seas.

    Kinnisvara- ja projekteerimisettevõtte Swiss Property Estonia OÜ assistent Kadri Ristimägi proovis postitantsu esimest korda umbes poolteist aastat tagasi. Postitantsu äraõppimise ideest nakatanuna seadis ta sammud Reval-Spordi klubisse. Nüüdseks tegeleb Ristimägi postitantsuga regulaarselt. Enda sõnul treenib ta peamiselt omapäi kodus, kuid kui laiskus peale tuleb, siis veab end ikka ja jälle rühmatreeningusse.
    Armastus esimesest silmapilgust. Ristimäe ­ootused enne esimest trenni olid kõrged. “Internet kubiseb videotest, kus kaunid ja graatsilised naised ennast sulgkergelt ümber posti keerutavad. Minuga see nii muidugi ei olnud,” rääkis ta. Post tundus talle kõva, külm ja võõras, kuid pärast esimest keerutust oli rõõm meeletu. “Mind ei huvitanud, et mu käed ei kanna ja jalad ei allu kontrollile. Võtsin eesmärgiks jõudu kasvatada, mis juhtus üllatuslikult kiiresti,” märkis ta.
    Ristimägi polnud enda sõnul enne postitantsuga tegelema hakkamist sportlik. “Kehaline kasvatus oli minu kõige vihatum tund koolis, suutsin vaevu oma kolmed kätte saada,” meenutas ta. See-eest on tema arvates postitants niivõrd lõbus, et ei saa arugi, et tegu on treeninguga. “Järgmisel hommikul on aga lihased tihti nii valusad, et ei taha voodist tõustagi,” ütles ta.
    Esimesest treeningust sai Ristimäe nii hea emotsiooni, et otsustas endale lausa isikliku posti tellida. Kuna enda elamises polnud posti üles panna võimalik, tellis ta selle esialgu vanemate koju. “Isa rääkis, et kullerionu oli pakki üle andes mõnusalt muianud. Eks eelarvamusi on ikka veel,” märkis ta.
    Uued trikid tekitavad sõltuvust. Ristimäe sõnul on postitantsu tulemused teiste treeningutega võrreldes käegakatsutavamad. Harrastajal ei suurene mitte ainult jõud ja painduvus, vaid tekivad ka oskused.
    Iga uus trikk on Ristimäe sõnul silmanähtav saavutus, mis motiveerib järgmine kord veel rohkem pingutama. “See on mõnus sõltuvus,” märkis Ristimägi.
    Ta on tihti kuulnud tuttavaid ütlemas, et nad ei saaks nõrkade käte tõttu postitantsuga hakkama. “Just sellepärast tulebki treenimisega alustada. Kuidas muidu jõud tekib?” küsis Ristimägi. Ta lisas, et trennides alustatakse alati algusest ja liigutakse raskemate harjutuste juurde alles mõne aja möödudes. “Ükski treener ei sunni õpilast kohe pea alaspidi rippuma,” märkis ta. “Karta pole midagi, peaasi on kuulata treenerit ja oma keha.”
    Ala ka meestele. Postitants fitnessalana on Reval-Spordi treeneri Pia Pikkori arvates oma populaarsust alles kogumas. Siiani on ala aga hästi vastu võetud. Huvilisi tuleb üha enam juurde ja eelarvamused aina vähenevad.
    Pikkori ütlust mööda on murdumas ka arusaam, nagu oleks postitants ainult naistele mõeldud. “Praeguseks on maailmas juba väga palju professionaalseid meespostitantsijaid. Tänu meeste loomulikule paremale lihasvõimekusele suudavad nad sel alal uskumatuid asju korda saata,” märkis ta.
    Pikkori sõnul kohtab ta ka ise trennides mõningaid julgeid ja uudishimulikke noormehi, mille üle võib ainult rõõmu tunda.
    Postitants kui tsirkus
    Reval-Spordi treeneri Pia Pikkori sõnul on postitants segu atleetlikkusest, akrobaatilisusest, teatraalsusest ja naiste eksootilisest tantsust. “Leidub skeptikuid, kes arvavad, et tegemist on striptiisi intensiivkursusega, kuid see ei pea paika,” ütles Pikkor. Tema sõnul on loomulikult postitants sensuaalne. “Samas saab kõike sensuaalseks muuta. Näiteks tooli peetakse neutraalseks objektiks, ometigi võib selle peal väga erootilisi koreograafiaid läbi viia,” arvas ta.
    Postitantsu harrastaja osavus võib pealtvaatajatele jätta mulje, nagu oleks tegu lihtsa alaga. “Tegelikult tähendab treening parajas koguses higi ja pisaraid ning suures koguses sinikaid,” märkis ta.
    Pikkori sõnul süstib postitants harrastajasse korralikult positiivsust. Talle endale tundus kuni 20 eluaastani täieliku müstikana, kuidas saab posti küljes pea alaspidi visata, käte peal seista ja ühe käe ja jalaga posti peal püsida. “See on justkui tsirkus,” ütles ta.
    Ala keerukusest hoolimata saavad Pikkori sõnul siiski kõik trennidega hakkama. “Pigem loeb soov asjaga tegeleda ja õppida,” märkis ta ja lisas, et kiirete tulemuste nägemine annab palju enesekindlust.
    Juba esimese trenniga saab Pikkori sõnul käed nii-öelda postiseks ja tekib arusaam, mida treening endast kujutab. “Tihti lennatakse juba esimesel tunnil pea alaspidi ja tehakse muid trikke,” märkis ta. Kui kiiresti asja käppa saab, sõltub igaühest endast. “Suurepäraseks võib saada paari kuu kuni paari aastaga.” Ise on Pikkor postitantsuga tegelenud üle kolme aasta, kuid nimetab end ikka pigem algajaks. Tema sõnul on ala väga dünaamiline ja pakub pidevalt uusi väljakutseid.
    Pikkori sõnul on postitants ka omal käel õpitav. YouTube on täis amatööride ja professionaalide treeningvideoid, omapäi õppimiseks on vaja soetada vaid korralik post. Pikkori ütlust mööda on ülemaailmselt tunnustatuim treeningpostide turustaja X-Pole, mille posti hind on umbes 300 eurot. “Poste saab tellida näiteks Inglismaalt ja Soomest. Usun, et kui mitte juba praegu, siis üsna varsti leidub edasimüüjaid ka Eestis,” märkis ta.
     
    Mis on mis
    Postitants
    Treenib käsivarsi, rinnalihaseid, selga ja jalgu.Parandab painduvust ja rühti, muudab keha tugevamaks ja graatsilisemaks. Harrastaja muutub vabamaks ja loomingulisemaks.Trennides vajalikud lühikesed, mugavad riided.
    Strippaeroobika
    Arendab koordinatsiooni, tasakaalu ja painduvust.Pakub lõbusat tantsukogemust treeninguna.Abivahenditena kasutatakse salle, tokke jms.Riidest lahti ei võeta.
     
    Tasub teada
    Juured ulatuvad sajandite kaugusele
    Postitantsu aluseks peetakse osa allikate järgi umbes 12. sajandist pärinevat paganlike viljakusrituaalide tantsu, mis käis puust kaika ümber. Matriarhaalsetes kultuurides olevat naised naistele tantsinud, väänlevad liigutused sümboliseerisid vööpiirkonnas asetsevat väge.Idas on postitantsuga tegeletud juba sajandeid. Nii India kui ka Hiina postiakrobaatika on olnud peamiselt meeste ala. Hiinas on postitantsus kasutusel kaks posti, hüpatakse akrobaatiliste trikkidena ühelt teisele.läänes sai postitants väidetavalt alguse rändtsirkustes, kus postina kasutati tsirkusetelki püsti hoidvat keskmist posti. Striptiisibaarides hakati seda kasutama 20. sajandi alguses. Postifitness sai alguse alles 20. sajandi lõpus, kui hakati välja andma esimesi tavalistele naistele suunatud treeningvideoid. Eriti menukaks muutus ala, kui Ameerika näitleja Sheila Kelley avas naistele suunatud stuudio S-Factor. Ala eestvedajad on mitu korda püüdnud seda olümpiaalade nimekirja saada.
    Allikas: Pia Pikkor
     
    Hind
    Proovida saab mitmes klubis
    klubi ja ühe treeningu hind eurodes
    TallinnasPostitants Reval-Sport 9Euphoria tantsustuudio 8CityDance Studio 6–7
    StrippaeroobikaArctic Sport Club 13Meriton Spordiklubi 8Sparta 5–8
    TartusArctic Sport Club 13Arena Spordiklubi 8Fitlife 6Sansaara tantsustuudio 5–7Eesti Maaülikooli Spordiklubi 5–7
    Allikas: klubid, Äripäev
     
    Kommentaar
    Strippaeroobikat ei tasu peljata
    Mai Buschmann, Eesti Maaülikooli Spordiklubi ja Arena Spordiklubi treenerStrippaeroobika tunnid on lõbusad treeningud, mis murravad igapäevarutiini. Stripp­aeroobika on Eestis juba tükk aega populaarsust kogunud. Ometigi pelgavad seda ikka veel paljud, kes pole treeninguga kokku puutunud. Tegelikult tundides striptiisi ei toimu ja põhirõhk on naiselikel liigutustel ja tantsul. Stripptantsu tunnis tuleb keha vabaks lasta ja lubada muusikal ennast kaasa viia. Nii tuleb kõik kõige paremini välja ja saavutad mõnusa rahulolu.Strippaeroobika on lõbus ja tõhus rasvapõletaja, mis sobib nii algajatele kui ka edasijõudnutele. Tund algab kerge soojendusega, mille käigus õpitakse juba põhiliigutusi. Tunni põhi­osa moodustab tantsuline kava, liigutusi ja harjutusi tehakse nii püsti kui ka pikali olles. Lõdvestusele järgneb põhilihasgruppide treening ja venitus. Koormust saavad pindmised- ja süvalihased, mis tagab mitmekülgse treeningu. Tunnis kasutatakse ka erinevaid abivahendeid, näiteks salle ja tokke, kuid riided jäävad trenni lõpuni selga.Strippaeroobika on kindlasti proovimist väärt. See on treening, kus õpitakse oma keha armastama ja nautima.
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Apple kaotab Hiinas turuosa kohalikele konkurentidele
Apple'i müüs Hiinas iPhone nutitelefone esimeses kvartalis 19% vähem, mis on suurim langus alates 2020. aastast ning loovutab jätkuvalt oma turuosa kohalikele konkurentidele nagu Huawei ja Xiaomi.
Apple'i müüs Hiinas iPhone nutitelefone esimeses kvartalis 19% vähem, mis on suurim langus alates 2020. aastast ning loovutab jätkuvalt oma turuosa kohalikele konkurentidele nagu Huawei ja Xiaomi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.