Eliisa Matsalu • 12. märts 2014 kell 10:00

Pomerants: ajakirjanikud pole seaduseelnõu läbi lugenud

Riigikogulase Marko Pomerantsi arvates nõuab süüdimõistetud kurjategijate nimede avalikkuse eest varjamise küsimus tähelepanu. Kui debatt on juba tõstatatud, siis on ka, mille üle mõelda, leiab ta.

Eesti Ajalehtede Liit (EALL) tegi täna avalduse, et taunib kurjategijate varjamist ja tegi ettepaneku mitte vastu võtta riigikogus arutatavat eelnõu, mis tahab Euroopa Liidu õigusaktide ülevõtmise sildi all avalikkuse eest varjata paljude kohtus süüdimõistetud kurjategijate nimed. Üks EALLi põhjendustest on, et eelnõu vastuvõtmisega muutub raskemaks korruptsiooni ja võimu kuritarvituste avalikustamine meedias.

Isamaa ja Res Publica Liidu liikme ja riigikogu õiguskomisjoni esimehe Marko Pomerantsi sõnul ei ole ajakirjanikud eelnõud läbi lugenud. „Eelnõus on välja toodud terve rida kuritegusid, mille puhul nimede varjamine ei teostuks ja see on seotud ka riigivõimu teostamisega,“ märkis ta. „Võib-olla on ka avalduse tegijad, nagu Eestis ikka, lorud olnud ja pole üldse asjasse süüvinud.“

Pomerantsi sõnul lõpetatakse täna tõenäoliselt eelnõu esimene lugemine. „Kui see on läbi, hakkame arutama muudatuste ettepanekuid ja kindlasti ka seda, millisel kujul võiks käesolev paragrahv seadusesse saada. Millised valikud on, ei hakka praegu rahvast lõbustama,“ märkis ta.

Pärast esimese lugemise lõpetamist on kümme päeva muudatusettepanekute tähtajani, mistõttu tegeletakse Pomerantsi sõnul teemaga edasi tõenäoliselt aprillis.

„Arvan, et kui debatti on juba alustatud, siis ka on, mille üle mõelda,“ märkis ta. Tema sõnul on IRL tõstatanud kurjategijate nimede avalikustamata jätmise probleemi, kuid erakonnast keegi muudatuste kohta kapitaalset arvamust kujundanud ei ole. „Alles eile oli esimese sisulise arutelu lugemine, seega peale probleemi tõstatamise pole veel muud toimunud,“ ütles ta.

Hetkel kuum