Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tulevikus on tegijad kõhutundega firmad

    "Angry Birdsi" looja Rovio turundusjuht Peter Vesterbacka hinnangul torkab Eesti silma loovuse ja ülemaailmse koostööga.

    Brüsselis Euroopa Komisjoni korraldatud innovatsioonikonverentsil osalenud Arvai vastas küsimusele, kuidas suudaks Eesti jõuda Rootsile majanduslikult lähemale, et eestlased peavad muutma teistele järelejõudmise mõtet. "Te peate looma maailma, millele näiteks Rootsi tahab järele jõuda. Idufirmade loomine on kindlasti üks viisidest. Aga kuni eestlased arvavad, et nad tahavad sama, mis on rootslastel, siis ei jõua nad kunagi Rootsile järele, sest Eesti jääks pidevalt ühe sammu maha," ütles Arvai. Tema sõnul aitaks mõttemaailma muutmine Eestil mitte ainult Rootsit kinni püüda, vaid ka naabrist mööduda.
    Peter Vesterbacka sõnul on Eesti läänenaabritest juba möödunud, kui vaadata pelgalt idufirmade aktiivsust. Eestil läheb lausa suurepäraselt.
    Eesti-Soome võrdluses näeb Rovio turundusjuht palju idufirmade koostööd ning julgustab rohkematki. Ta toob näite Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese visiidist Jaapanisse, kus delegatsiooni kuulus lisaks Eesti ettevõtjatele ka näiteks Soome idufirma Sauna ja meie põhjanaabrite IT-konverentsi Slush korraldaja Martin Talvari.
    Kuigi mõlemas riigis kiidab Vesterbacka tehnoloogilist poolt ja tootearendust, peaks kumbki muutuma ambitsioonikamaks ja suutma paremini turundada. "Meil on juba suured eeskujud ja edulood, mis on Euroopast puudu. Teil on Eestis Skype, meil on Soomes Rovio ja Angry Birds, Supercell, Linux ja muu," ütles Vesterbacka. Rovio turundusjuhi sõnul aitavad sellised edulood innustada teisigi sarnasel moel tegutsema.
    Vesterbacka soovitab rohkem pöörata tähelepanu haridusele, et saaks aina enam (üli)õpilasvahetusi kahe riigi vahel. Samuti võiks suureneda koostöö e-valitsuse arenduses, mida Rovio esindaja hindab kõrgelt. "Ma usun palju koostöösse, see on superhea. See on suurepärane, et teie president tuli novembris Slushile ja mina peaksin suvel tulema Eestisse. Me võiksime selliseid asju rohkemgi teha. Ja ühisdelegatsioonid, kus ministrid ja presidendid aitavad idufirmadel saada ligi riikidele nagu näiteks Hiina. Ülioluline!" ütles Vesterbacka.
    Arvaile meeldib, et Eesti on loetud aastatega muutnud mõtteviisi, mis on aidanud tõusta Euroopa üheks ettevõtlikumaks riigiks. Kui Eesti väljus Prezi juhi sõnul sotsialistlikust ajastust lootuseta pakkuda maailmale midagi väärtuslikku, siis Skype'i kogemus aitas kõigil jõuda mõtteni, et "Ei! Eesti suudab maailmas konkureerida ja mitte kogemuse, vaid loovuse kaudu".
    Arvai hindab kõrgelt eestlaste võimekust pakkuda maailmale midagi nii olulist ilma Silicon Valley kogemuseta, mistõttu näeb ta sellist juhtumit eeskujuna tervele Euroopale. Eriti olukorras, kus vähesed eurooplased on sarnaste saagade puhul muutunud skeptiliseks. Arvai sõnul ei usu praegu Euroopa ettevõtjad, et nad suudaksid loovust kasutada maailmale millegi väärtusliku loomiseks.
    "Me peaksime rohkem rääkima sellest, mis juhtus Eestis ja kogu Euroopas. Just sellised sündmused aitavad meil murda tulevikku," ütles Arvai.
     
    Kuidas lüüa läbi?
    1. Vali õige turg
    "Maailmas on edu saavutamiseks vaja selgitada oma suurim turg ning sinna suunduda. Meie (Prezi - toim) jaoks on suurim turg USA. See on aste enne üleilmseks minekut. Kui me ei ole edukad USAs, siis ei ole me edukad ka muudel turgudel. Seepärast oleme algusest peale lukustanud pilgud hea toote valmistamisele ameeriklaste jaoks. Sama kehtib iga teise ettevõtja jaoks, tulgu ta Eestist või Kreekast. Paugutage otse suurima turu suunas, ärge võtke vahesammudena väiksemaid piirkondi nagu näiteks Suurbritannia või Saksamaa." - Prezi tegevjuht Peter Arvai
    2. Õpi pidevalt.
    "Idufirmade arendamisel on oluline õppimisvõime. Mida vähem sa tead, seda parem. Samuti on väga oluline olla õigel ajal õiges kohas. Üritasime raha leida Belgias, hiljem ka Pariisis, kuid see oli vägagi raske, kui mitte võimatu, sest inimesed tahtsid näha äriplaani. San Franciscos suhtuti teisiti, sest ärimudeli asemel huvituti rohkem turu olemasolust. Seeläbi leiti võimalus rahastuseks. Vahet pole, kust sa tuled, tähtis on, kuhu sa tahad minna,"  - Storify kaasasutaja Xavier Damman
    "Õpi hoolega. Ettevõtja peab pidevalt olema õpperežiimis. Mina reisin tihti, sest iga päev õpin ma palju, kohtun inimestega. Igas päevas on palju uut. See on ülioluline! Ühel hetkel, kui arvad, et oled kõigest aru saanud, siis oled surnud. Äärmiselt tähtis on hoida avatud meelt, näha uusi võimalusi ning nende järele minna. Ei tohi karta teha midagi teisiti, midagi uut. Julgustan alati näiteks valitsusi, sest need ei kaldu olema planeedi kõige kiiremad "loomad", kuid valitsustel on samuti vaja õppida ja palju kiiremini vaja viia ellu muutusi." - Rovio turundusjuht Peter Vesterbacka
    3. Jaga julgelt ideid.
    "Inimesed kardavad senini jagada oma ideid, kuna keegi võib selle varastada. Seda ei tohiks karta. Maailmas on üle kuue miljardi inimese, kellest pooled on omavahel ühenduses. Tõenäosus, et ainult sinul on see kindel idee, on nullilähedane. Ideega saavutab edu see, kes saab võimalikult palju tagasisidet. Iga kord, kui ideed jagad, õpid seda lihtsamaks tegema ja õpid pitchi (tutvustus, müük - toim) täiendama. Mida rohkem jagada, seda suurema tõenäosusega saavutad edu. Jaga võimalikult palju.
    Patentide tähtsus on bullshit. See on 20. sajandi aegne vana mõtteviis. Idufirmade maailmas puuduvad sellised asjad nagu patendid. See on järjekordne vahend võimetutele kaitsta oma olemasolu," - Storify kaasasutaja Xavier Damman
    4. Jälgi kõhutunnet ja loo tulevikku
    "On kahte tüüpi ettevõtlust: need, mis järgivad trende, ja need, mis loovad tulevikku. Tuleviku loomiseks ei saa loomiseks järgida trende, need tuleb leiutada. Kõige põnevam ettevõtlusvorm ongi tuleviku leiutamine. Mõlemad mudelid töötavad, pigem on küsimus isiklikus maitses." - Prezi tegevjuht Peter Arvai
    "Järgige oma kõhutunnet! Ettevõtlus ja idufirmad on nagu surfamine - laine püüdmiseks pead olema juba vees. Kui sa vaatad kaldalt lainete möödumist, siis on juba hilja."  - Storify kaasasutaja Xavier Damman
    TASUB TEADAPeter ArvaiPrezi tegevjuht ja kaasasutaja. Firma loodi 2009. aastal Budapestis. Mullu saavutas Prezi üle 30 miljoni kasutaja tähise.Prezi on esitlustarkvara, mis konkureerib näiteks Microsofti PowerPointiga.Ainsa Euroopa ettevõttena annab Prezi 100 miljoni dollari väärtuses litsentse USA haridusprojekti, kus osalevad veel Apple, Microsoft, Verizon, AT&T, Sprint, Autodesk ja O'Reilly Media.
    Peter VesterbackaRovio turundusjuht. Firma loodi 2003. aastal Espoos.Ettevõtte 2012. aasta konsolideeritud käive oli 152,2 miljonit eurot, puhaskasum 55,5 miljonit eurot.Firma tuntuimat mängu Angry Birds on laetud alla üle kahe miljardi korra.
    Xavier DammanStorify tegevjuht ja kaasasutaja. Firma loodi 2010. aastal San Franciscos.Storify on sotsiaalvõrgustikuteenus, millega saab kasutaja koondada ja luua lugusid sotsiaalmeediakanalites (nt Facebook, Instagram, Twitter jne) jagatava informatsiooniga.Allikad: Prezi Facebook, Rovio kodulehekülg, Storify kodulehekülg
    TAUSTPortugal, Eesti ja Läti on innovatsioonikasvu eestvedajad ehk riigid, millel on kõrgeim innovatsioonitulemuste paranemise näitaja. Madalaimad näitajad olid Rootsil, Suurbritannial ja Horvaatial.2012. aastal moodustas Eesti teadus- ja arendustegevuse (TA) kulutuste maht SKP-st 2,18%. Majandussektorite kogukulutused teadusele ja arendusele ulatusid 2012. aastal 380,69 miljoni euroni.2011. aastal moodustasid TA investeeringud 2,37% SKPst, 2010. aastal 1,62%SKPst. Viimase kümne aastaga (2002 vrd. 2012) on Eesti TA kulutuste osakaal SKPst kasvanud enam kui kolm korda, kulutuste absoluutsumma aga ligi seitse korda. Kulutuste kiire kasv alates 2005. aastast on tingitud ELi struktuurirahade kasutuselevõtust, mis on oluliselt aidanud kasvatada Eestis tehtavaid kulutusi teadus- ja arendustegevusele ning innovatsioonile.Allikad: Euroopa Komisjon, Eurostat, Eesti Vabariigi valitsus
    Autor: Ken Rohelaan, Ave Lepik
  • Hetkel kuum
Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Lühikeseks müüjatel oli rekordiline nädal
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Gaasitoru värvi alt kraabiti välja keelatud Vene osad. Leedu tülis vaadatakse ka Infortari firma poole
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.