• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ministri eramu Autorollo skandaalis

  Tänasel Autorollo kohtuistungil selgus, et keskkonnaminister Keit-Pentus Rosimannusele kuuluva maja Viimsis aitas valmis ehitada ministri isa Väino Pentus, kes kasutas selleks Autorollole laekunud raha.

  Niimoodi väitsid kohtus hageja esindajad, viidates Väino Pentuse ja Tiit Pohla ütlustele, mida viimased andsid kinnisel istungil. Autorollo on pankrotistunud veofirma, mis kuulus Väino Pentusele ja mille tegevuse tõttu menetletakse kohtus ministri perekonna ja advokaat Siim Roode vastu esitatud ulatuslikku hagi.
  Täna märkisid hageja advokaadid kohtus, et Autorollo endised omanikud Väino Pentus ja Tiit Pohl tunnistasid mõlemad varasemal kinnisel kohtuistungil, et Keit Pentus-Rosimannuse maja ehitati Autorollole Soome kliendilt Rahtirollolt teenuste eest laekunud raha eest, kuid seda raha ei võetud Autorollo raamatupidamises kunagi arvele. Majaehitus toimus siis, kui Autorollo polnud veel raskustes ja kuulus Pentusele ning Pohlale. Pentuse osalus Autorollos oli mitteametlik, ametlikult kuulus kogu ettevõte Pohlale. Pohl ise on öelnud, et faktiliselt olid nad Pentusega koos omanikud, juriidiliselt tema üksi.
  Ministri majaehitus hagisse otseselt ei puutu. Küll aga oli Äripäeva andmetel just majaehitus põhjus, miks Väino Pentus läks tülli Autorollo kunagise kaasomaniku Tiit Pohlaga, kellelt Pentus Autorollo seejärel välja ostis.
  Tütre aitamine sai saatuslikuks?
  Tekib küsimus, kas tütrele maja ehitamine saigi Väino Pentuse veoärile saatuslikuks ja viis ka praeguse kohtusaagani? Nimelt tekkis Pentuse majaehitusest tüli Autorollo osanike vahel, mis päädis Väino Pentuse poolt Autorollo väljaostmisega Pohlalt. Rosimannuste esindajad kohtus on rõhunud sellele, et Väino Pentus maksis osaluse eest Pohlale liiga kõrget hinda.
  Äripäevale teadaolevalt vihastas Pohla välja just see, et kaasomanik Pentus ettevõtte raha isiklikuks tarbeks kasutas, nii et raha ei jõudnud ametlikult ettevõttesse. Keit Pentus-Rosimannus omandas Viimsi maja 2005. aasta suvel ja kinnisvarale seati siis ka siiani kehtiv hüpoteek 2,47 miljonit krooni ehk ligi 158 000 eurot SEB panga kasuks. Maja omandas minister Äripäeva andmetel nii-öelda karbina ehk mitte lõpuni ehitatult.
  Kohtuvaidlus lõpusirgel
  Täna toimub Harju maakohtus Autorollo tsiviilhagi asjas esimese astme viimane istung enne kohtuotsust. Kohtunik on Anu Uritam ja kohtuotsus tehakse avalikuks 27. juunil.
  Keit Pentus-Rosimannuse advokaat Toomas Vaher rääkis tänasel istungi, et ministril pole hageja nõuetega mitte mingisugust pistmist. Vaheri sõnul on tõendite hulgas ainult neli e-kirja, mille on Pentus-Rosimannus Autorolloga seoses saatnud, ning hageja on neid täiesti meelevaldselt tõlgendanud. Pole mitte ühtegi tõendit, et Keit Pentus-Rosimannus oleks kuidagi seotud hageja nõuetega, sõnas Vaher.
  Hageja advokaat Olavi-Jüri Luik ütles aga kohtus, et ministrit seob asjaga üheksa e-kirja, mitte neli. Ta tõi välja, et Pentus-Rosimannus kasutas suhtluses meie-vormi ja pidi "meie" all silmas pidama ennast ja Rain Rosimannust, kuna Väino Pentusele olevat ta viidanud teisiti. Rain Rosimannus ja Keit Pentus-Rosimannus olid Luige sõnul Autorollo juhtimise hierarhias Siim Roodest kõrgemal ja nemad andsid korraldusi Siim Roodele. Roode on advokaat, kelle Rosimannused Autorollot päästma kutsusid. Väino Pentus on kohtus öelnud, et tema täitis Roode korraldusi, samas on Roode kohtus väitnud täpselt vastupidist - et tema täitis Väino Pentuse korraldusi.
  Väino Pentus on Äripäevale öelnud, et Roode kutsus Autorollot päästma hoopis tema, mitte Rain Rosimannus ega Keit Pentus-Rosimannus. Vaata ka aprillikuist Äripäeva videot, kus Väino Pentus Autorollo saagat kommenteerib, Rain Rosimannus aga ärritub.
  Rain Rosimannuse advokaat Arne Ots ütles, et Autorollo hagil pole "saba, sarvi ega mingisugust loogikat". Millisest vara kantimisest, rääkimata perekonnapoolsest (Rosimannuste perekonna - toim) vara kantimisest saab üldse juttu olla, kui Autorollo oli juba 2008. aastal püsivalt maksejõuetu, aga kantimine toimus väidetavalt 2010. aastal, küsis Ots oma kohtukõnes. "Püsti on pandud lihtsalt üks kiusukaasus, kuhu on kaasatud avaliku elu tegelasi," teatas Ots.
  Siim Roode osalusega MAQS Law Firm Advokaadibüroo ehk ühe kostja esindaja Madis Saar ütles oma kohtukõnes, et tema hinnangul pole hageja suutnud põhjendada kostjate seoseid nõuetega. Hageja olevat jõuline sõnavõtja ainult siis, kui ta saab segamatult oma väiteid esitada, kuid konkreetsetele küsimustele vastates avanevat võrdlemisi kurb "pilt".
  TAUST
  2011. aasta kevadel kuulutati välja transpordiettevõtte Autorollo pankrot. 2012. aasta lõpus esitas pankrotitoimkonna kontrolli alla liikunud Autorollo ligi 580 000eurose tsiviilhagi keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse, Rain Rosimannuse ja advokaat Siim Roode ning Roode osalusega ettevõtete Roode & Partnerid ning MAQS Law Firm Advokaadibüroo vastu. Hageja näeb Rosimannustel ja Roodel süüd Autorollo võlausaldajate kahjustamises ja ettevõttest vara väljaviimises. Kohus vabastas hagist eraisiku pankroti läbimise tõttu ministri isa Väino Pentuse, kellele Autorollo varem kuulus. Kohtuprotsess Autorollo asjas algas mullu juunis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Vanglaleival Hubert Hirve varju nähakse jätkuvalt restoraniäris
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.