Harry Tuul • 19. juuni 2014 kell 11:05

Vene vägi naaseb Ukraina piirile

Venemaa kaitseministeerium suurendab vägede paiknemist Ukraina piiril, kinnitas kolmapäeval kinnisel Riigiduuma istungil minister Sergei Šoigu.

Vägede paigutamist Rostovi ja Belgorodi oblastisse põhjendab kaitseministeerium õppustega, mis viiakse läbi vastukaaluks NATO aktiviseerumisele regioonis, väidab äriportaali RBK (???) allikas. Läänemerel toimub rööbiti kaks õppust: NATO korraldatud Saber Strike ja Vene õppused Kaliningradi oblastis, vahendas uudisteportaal newsru.com.

Kaks Venemaa kaitseministeeriumis allikat selgitasid RBKle, et väed, mis mais Ukraina piirilt ära viidi, otsustati tagasi saata olukorra teravnemise tõttu – seoses rünnakutega Vene saatkondadele Ukraina linnades,  presidendi Petro Porošenko täitmata lubadusega lõpetada vägivald Ida-Ukrainas ning kohalike sõjaväelaste provokatsioonidega Ukraina piiril. Täpset sõjaväelaste arvu allikad ei nimetanud, öeldes vaid, et jutt käib tuhandetest.

Varem on Ukraina rahvusliku kaitse ja julgeoleku komitee sekretär Andrei Parubiy teatanud, et piiriäärsetesse regioonidesse on toodud 16 000 Vene sõjaväelast. Ametlikult pole Venemaa kaitseministeerium seda kinnitanud, kuid mitteametlikult tunnistanud, et vägede ümberpaiknemine toimub, kuid väiksemas ulatuses.

Vaatamata vägede suurendamisele Ukraina piiril ei ole Venemaal nähtavasti plaani Ukrainasse tungida, mida kinnitas intervjuus RBKle ka Riigiduuma kaitsekomitee esimees Vladimir Komojedov. Küll aga arutatakse Donetski ja Luhanski oblastisse nn sanitaarkoridori loomist.

Hetkel kuum