Eesti salasigarettide levikult Euroopa TOP5 seas

01. juuli 2014, 14:48

2013. aastal oli Eestis salasigarettide kaubanduse osakaal 18,6% turust, langedes alla 1% võrreldes eelneva aasta 19,7%, selgus Euroopa Liitu hõlmavast KPMG uuringust.

Hoolimata langusest on salasigarettide leviku tase Eestis siiski üks kõrgemaid Euroopas Läti (28,8%), Leedu (27,1%) ja Iirimaa (21,1%) järel, teatas Philip Morris Eesti pressiteates.

KMPG Strategy Group partneri Robin Cartwright sõnul pärineb enamik salasigarette Venemaalt või Valgevenest ja 54% neist olid nii-öelda odavad valged sigaretid, mis on toodetud otseselt salakaubanduse eesmärgil.

KPMG uuringu kohaselt on salasigarettidest põhjustatud kahjum Eestis ligikaudu 38 miljonit eurot. Kuigi Valgevenest toodavate sigarettide arv on kahekordistunud, on kaks kolmandikku salasigarettidest pärit Venemaalt ja kannavad peamiselt Bayroni kaubamärki.

Eelmisel aastal tarbiti ELis 58,6 miljardit salasigaretti, mis on võrdväärne Hispaania ja Portugali seadusliku sigaretituruga, ja saamata jäi 10,9 miljardit eurot maksutulu. Mullu olid kõikidest ELis tarbitud sigarettidest 10,5% ebaseaduslikku päritolu, 2012. aastal oli näitaja 11,1% ja 2011. aastal 10,4%. Peamiselt salakaubanduse eesmärgiks toodetud nii-öelda odavate valgete sigarettide arv tõusis rekordilise 19,6 miljardi sigaretini, 2006. aastal oli see näitaja peaaegu null.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. July 2014, 09:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing