Graafik: investorid võtavad järjest enam võlgu

Mait Kraun 28. august 2014, 14:41

Viimasel ajal on palju juttu olnud sellest, kas USA aktsiaturg on saavutanud tipu või mitte. Selgub, et turu tõusu taga on suuresti võlahulkade suurenemine investorite hulgas.

Graafikul on näha S&P 500 indeksi hinda (sinine joon) ja investorite krediidibilanssi (punase ja rohelisega). Punane tähendab, et investoritel on negatiivne krediidibilanss. Roheline tähendab, et investoritel on positiivne krediidibilanss.

Viimase 3 aastaga on võlad kiirelt kasvanud:


 

 

 

 

 

 

 


 

Võimenduse võlg on lihtsalt öeldes võlg, mis on võetud aktsiate soetamiseks. Näiteks saab 100 000 dollarilist kapitali omav investor osta ka 150 000 dollari eest aktsiaid. Nagu graafikult näha, käib aktsiaturu tõus suurenevate võlgadega käsikäes. Aktsiaturu languse korral läheb aga investorite krediidibilanss reeglina positiivseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. August 2014, 15:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing