Tugevnev USA dollar mõjub tulemustele halvasti

07. oktoober 2014, 21:19
USA börs
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141007/BORS/141009737/AR/0/AR-141009737.jpg

Tugevnev USA dollar ähvardab kohalike ettevõtete tulemusi kärpida, sest kallim dollar tähendab, et välismaiste äride kulud suurenevad, importkaubad muutuvad odavamaks ning rahvusvaheline nõudlus väheneb.

Dollari väärtus on tugevalt tõusnud. Võrreldes kuue suurema valuutaga on ameeriklaste raha kallinenud juuni algusest lausa 8 protsenti. Analüütikud näevad trendi jätkumist, sest USA majandusnäitajad on tunduvalt paremad kui mujal maailmas, eriti Euroopas, vahendab Fox Business.

S&P500 indeksisse kuuluvatel ettevõtetel on see aga suureks peavaluks, sest paljud neist on rahvusvahelised firmad. Kõigi indeksi firmade tulust moodustab summaarselt üle poole just rahvusvaheline müük.

„Mitmed firmad teatavad oodatust halvemad tulemused just välismaise müügi pealt. See saab olema suuresti pettumus,“ ütles investeerimisfirma Mizuho Securities strateeg Carmine Grigoli. Ta lisas, et Euroopa nõrkus mängib selles suurt rolli. „See on tähtis osa USA ettevõtete tuludest ja kasumitest,“ ütles ta.

USAs algab tulemuste teatamise hooaeg mitteametlikult just homme, 8.oktoobril. Tugevneva dollari tõttu on analüütikud ja investorid kõvasti kärpinud ka tulemuste prognoose. Kui kaks kuud tagasi ennustati ettevõtetele keskmiselt 11protsendilist kasumikasvu, siis nüüd on prognoos langenud 6,4protsendile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. October 2014, 21:19

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing