7. oktoober 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Tugevnev USA dollar mõjub tulemustele halvasti

USA börs  Foto: Bloomberg

Tugevnev USA dollar ähvardab kohalike ettevõtete tulemusi kärpida, sest kallim dollar tähendab, et välismaiste äride kulud suurenevad, importkaubad muutuvad odavamaks ning rahvusvaheline nõudlus väheneb.Dollari väärtus on tugevalt tõusnud. Võrreldes kuue suurema valuutaga on ameeriklaste raha kallinenud juuni algusest lausa 8 protsenti. Analüütikud näevad trendi jätkumist, sest USA majandusnäitajad on tunduvalt paremad kui mujal maailmas, eriti Euroopas, vahendab Fox Business.S&P500 indeksisse kuuluvatel ettevõtetel on see aga suureks peavaluks, sest paljud neist on rahvusvahelised firmad. Kõigi indeksi firmade tulust moodustab summaarselt üle poole just rahvusvaheline müük.„Mitmed firmad teatavad oodatust halvemad tulemused just välismaise müügi pealt. See saab olema suuresti pettumus,“ ütles investeerimisfirma Mizuho Securities strateeg Carmine Grigoli. Ta lisas, et Euroopa nõrkus mängib selles suurt rolli. „See on tähtis osa USA ettevõtete tuludest ja kasumitest,“ ütles ta.USAs algab tulemuste teatamise hooaeg mitteametlikult just homme, 8.oktoobril. Tugevneva dollari tõttu on analüütikud ja investorid kõvasti kärpinud ka tulemuste prognoose. Kui kaks kuud tagasi ennustati ettevõtetele keskmiselt 11protsendilist kasumikasvu, siis nüüd on prognoos langenud 6,4protsendile.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt