Marta Jaakson • 14. oktoober 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Seli hääletas käeviipeta?

Neinar Seli kriminaalmenetluses.  Foto: Andres Haabu

Täna andis Harju maakohtus tunnistusi Tallinna Sadama õigusosakonna juhataja Toomas Tralla, kelle hinnangul Seli justkui hääletas EOK-le raha eraldamise poolt.

Tralla kinnitas kohtus, et 31. oktoobril 2013 toimunud nõukogu koosolekul osalesid kõik liikmed peale Tiit Riisalo. Priit Praiste saatis oma jah-sõna kirjalikult.

Sponsortoetuste vastu olid Tralla sõnul Hillar Teder, Andres Lume ja Veiko Tishler. Hääletustulemused tegi teatavaks Neinar Seli, kelle sõnad kajavad nõukogu koosoleku lindistusel - 4 : 3. Seda kinnitasid tunnistajatena üles kutsutud Tralla ja nõukogu liige Andres Lume. 

„Neljas poolthääl tuli, ma arvasin, et selle neljanda hääle andis Neinar Seli,“ ütles Tralla. Ta nentis, et Seli hääletamisel kätt ei tõstnud, ent kuulutas hääletustulemuse välja. Muu hulgas väitis Tralla kohtus, et hääletus ei omanud mitte mingisugust õiguslikku alust ning seda ei saa võtta otsusena. Seda seetõttu, et otsusena arvestatakse Tallinna Sadamas vaid allkirjastatud ja ministeeriumidele edastatud protokolle.

Ka Tralla jaoks oli Seli hääletus segane. „Justkui hääletustulemus oli selline. Justkui otsus oli vastuvõetud. Kuigi seda selgesõnaliselt ei väljendatud,“ nentis Tralla. Nimelt oli pärast koosolekut õiguskomisjoni juht teatanud juhatusele võimalikust tekkivast konfliktist ning teavitas neid, et kui protokoll allkirjastatakse, võib tekkida probleeme. Koosoleku ajal Tralla, kes oli ka protokollija, Seli häält üle ei täpsustanud, kuna tema sõnul ei ole see kombeks.

18. novembril 2013 toimunud nõukogu koosolekul tühistati aga päevakorra punkt. Kohtus märkis Tralla, et ei tühistatud otsust, vaid arutelu.

Alates ainuaktsionäri ehk majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) erikontrolli otsusest ei ole Tallinna Sadam rahuldanud ühtegi sponsorlustoetust.

MKM soovis kontrollida, kas sponsorlustaotluste rahuldamine aitab kaasa ettevõtte finants- ja äriliste eesmärkide saavutamisele. Samuti oli Tallinna Sadamas korraldus peatada sponsorlustaotlused.

Prokurör soovis teada, et kui 31. oktoobril otsust vastu ei võetud, sest protokoll jäi allkirjastamata, siis miks oli vaja tühistada ilma õiguslike tagajärgedeta arutelu. „Mul on väga raske sellele kommentaari anda, ma ei tea,“ vastas Tralla.

Samuti märkis Tralla kohtus, et ta arvab, et osa nõukogu liikmeid oli saanud mingi korralduse kuskilt mujalt.

Täna jätkus Harju maakohtus Neinar Seli kriminaalmenetlus. Süüdistuse kohaselt hääletas Seli mullu oktoobris Tallinna Sadama nõukogu esimehena Eesti Olümpiakomiteele (EOK) 250 000 euro suuruse sponsortoetuse saamiseks, olles samal ajal EOK president. Kohtu hinnangul rikkus Seli sellega teadvalt korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangut.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt