• Jaga lugu:

  OECD: Hiina läheb teadus- ja arenduskuludelt liidriks

  Foto: Bloomberg

  Kärbitud teadus- ja areduskulude eelarved Euroopa Liidus, Jaapanis ja USAs vähendavad arenenud riikide kaalu teadus- ja tehnoloogiauuringutes, patenditaotlustes ning teaduslikes publikatsioonides, jättes Hiinale tee lahti tõusta T&A kuludelt 2019. aastaks maailma liidriks, hindab OECD värske raport.

  Täna üllitatud OECD teaduse, tehnoloogia ja tööstuse 2014. aasta ülevaates nenditakse, et enamikus OECD riikides pole T&A kulutused kriisieelsele tasemele veel taastunud. OECD riikide osakaal on neis kuludes globaalses võrdluses kahanenud kümne aastaga 90%-lt 70%-le.
  Aastatel 2008-2012 kasvasid T&A kulud OECD riikides keskmiselt 1,6% aastas. Hiinas samal ajal kasvasid T&A kulud perioodiga 2001-2008 võrreldes kaks korda.
  T&A kogukulutused vastavalt OECD statistikale (GERD) ulatusid 2012. aastal Hiinas 257 mld dollarile, USAs 397 mld dollarile, Euroopa Liidus 282 mld dollarile ning Jaapanis 134 mld dollarile.
  2012. aastal ületasid OECD riikide T&A kulutused 1,1 triljonit dollarit, BRICS-riikide kulutused olid 330 miljardit dollarit.
  Koreast on saanud maailma kõige enam T&A-le panustav riik – 2012. a moodustasid T&A kulutused 4,36% SKPst, edestades selle näita ja poolest Iisraeli (3,93%). OECD keskmine näitaja oli 2,40%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Inbank suutis kasumit kolmekordistada
Eesti finantsettevõte Inbank suutis teises kvartalis puhaskasumit kolmekordistada, selgub börsiteatest.
Eesti finantsettevõte Inbank suutis teises kvartalis puhaskasumit kolmekordistada, selgub börsiteatest.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.