Pille Ivask • 19. november 2014
Jaga lugu:

Jaapani investorid toetavad Abet

Jaapani börs
Jaapani börs  Foto: epa

Kuigi Jaapani peaministril Shinzo Abel võib olla probleeme langeva majanduse ning teda mitte usaldava valijaskonnaga, on Jaapani börs tema suur toetaja, kirjutab Wall Street Journal.

Jaapani börsiindeks Nikkei tõusis 2,2%, mõni tund enne seda, kui Abe kuulutas välja erakorralised valimised.

Investorite jaoks on mõndagi, mis neile Abe tegevuses meeldib. Näiteks on valitsus kulutusi kasvatanud ning rahapoliitikat leevendanud. Need on näited lahendustest, mille peaminister on välja käinud, et riik pea kaks kümnendit väldanud deflatsiooniaugust välja tirida ning majandust elavdada.

Abenomics ehk Abe majandusprogramm on jeeni teiste maailma valuutade vastu nõrgestanud ning see on aidanud kasvada Jaapani eksportijate kasumil. Jaapani pank pumpab raha majandusse, sealhulgas ka börsi.

„Investorid on veendunud, et Jaapani võimud teevad kõik endast oleneva, et taasatada inflatsioon,“ ütles Bank of America strateeg Manish Kabra.

Abe lausus, et lükkab maksutõusu edasi eesmärgiga päästa majandus taas deflatsiooni vajumisest. Abe ütles seda päev pärast seda, kui tuli teade, et Jaapani majanduskasv oli teist kvartalit järjest negatiivne. Mõistagi tervitasid börsid uudist igati.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt