Äripäev • 20. november 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Uus eelnõu toetab idufirmade kasvu

Hoiupõrsas  Foto: PantherMedia/Scanpix

Vabariigi valitsus kiitis heaks eelnõu, mis annab iduettevõtjatele senisest suuremad võimalused kaasata kapitali ning kujundada osanikevahelisi suhteid ja ühingu tegevust.

Muudatuste tulemusel saab osaühing tulevikus pakkuda võimalikele investoritele kindlaid lahendusi. Investor võib olla kindel, et ka Eestis saab idueettevõttel olla eriliigilisi osasid, ning arvestada sellega, et põhikiri määrab erinevate osade või tema enda isikuga seotud õigused. Näiteks saab anda osanikust investorile eelisseisundi kasumi või likvideerimisest järelelejääva vara jaotamisel.

Samuti saavad idud sarnaselt aktsiaseltsiga suurendada tingimuslikult osakapitali.

Muudatuste tulemusel võivad iduettevõtjad hakata pakkuma maailmas standardiseeritud ja investoritele juba tuttavaid lahendusi, mh saab investorile osakapitali tingimuslikul suurendamisel väljastada vahetusvõlakirju.

Lisaks saavad osanikud võimaluse delegeerida osaühingu juhtorganitele põhikirjas määratletud ajaks ja mahus õiguse suurendada osakapitali, et muuta investorite otsingute ja kapitali kaasamise protsessi senisest paindlikumaks.

Ühtlasi muutuvad leebemaks ka osaühingu oma osade omandamise tingimused. Näiteks saab osaühing rakendada optsiooniprogramme, samuti kindlamalt leppida kokku osaniku osa tagasivõõrandamise kohustuses nt juhul, kui osanik osaühingu tegevusse kokkulepitud viisil või mahus ei panusta.

Viimase muudatusena lihtsustuvad nõukogu koosoleku pidamise ja otsuste vastuvõtmise nõuded. See on vajalik olukorras, kus näiteks osa nõukogu liikmeid ei asu Eestis. Nõukogu koosolekutel saab osaleda ja otsuseid teha sidevahendi abil või kirjalikult.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt