Marge Väikenurm • 3. detsember 2014 kell 12:16

"Innovatsiooni asemel peaks rõhuma nõudlusele"

Minister Anne Sullingu sõnul peaks valmistama rohkem omatooteid, mitte detaile teiste toodetele.  Foto: Eiko Kink

Eesti ettevõtjad püüavad olla liiga innovaatilised, samuti ei ole nad veel keskendunud omatoodete tegemisele, ütles tänasel ekspordikonverentsil väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling.

Kuigi Eesti on tuntud kui IT-riik, siis statistika näitab, et peamiselt viivad siinsed ettevõtjad riigist välja muid tooteid: masinaid-seadmeid, mineraalseid kütuseid, puittooteid ja erinevaid tööstustooteid.

“Olen tähele pannud, et paljud neist teevad detaile kellegi teise toote jaoks. Valmistame vahekomponente, aga mitte lõpptooteid. Kuna töötajad tahaksid saada järjest suuremat palka, siis peaksime järgnevatel aastatel mõtlema, kuidas toota kõrgema marginaaliga tooteid,” rääkis Sulling, kinnitades, et riik on valmis ettevõtjatele appi tulema.

Sulling lisas, et ettevõtjad panevad ka liiga suurt rõhku innovatsioonile, kuigi võiks mõelda hoopis nõudlusele. “Teame suurepäraseid innovatsioone, mida keegi ostma ei kipu,” nentis ta, lisades, et riik soovib enim toetada tootearendust, samuti eksporditurgudele minekut.

Meie ettevõtted on harjunud eksportima kultuuriliselt tuttavatesse ja lähedal asuvatesse riikidesse, praeguse seisuga liigub üle 60 protsendi ekspordist just sellistesse riikidesse, näiteks Balti riikidesse, Soome, Venemaale ja Rootsi. 29 protsenti toodetest läheb teele mujale Euroopasse ja vaid 10 protsenti ekspordist kaugematesse riikidesse väljaspool Euroopat.

Hetkel kuum