Sirje Rank • 22. detsember 2014 kell 11:30

Kudrin ennustab Venemaale tõsist majanduskriisi

Aleksei Kudrin  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin prognoosib tuleval aastal Venemaale täielikku majanduskriisi ja ilma jäämist investeerimisjärgu reitingust.

Sisemajanduse kogutoodang väheneb tuleval aastal vähemalt 2%, inflatsioon aga kiireneb 12-15%-le, ütles Kudrin täna Moskvas ajakirjanikele. Venemaa ei suutnud „rahulikel aastatel“ oma majanduses vajalikke muudatusi teha ja peab nüüd kriisiga tegelema selleks valmis olemata, ütles Kudrin, kes oli aastani 2011 enam kui 10 aastat Venemaa rahandusminister.

„Me liigume täieliku majanduskriisi suunas,“ tsiteeris Kudrini agentuur Bloomberg. „Kui nafta hind on 80 dollarit barrelist, kahaneb SKP 2% või enam. Kui see on 60% barrelist, kahaneb SKP 4% või rohkem.

Venemaal tuleb kohaneda nafta hinnaga, mis võib alaneda 40 dollarile barrelist, ütles Venemaa president Vladimir Putin oma läinud nädalal peetud iga-aastasel pressikonverentsil.

Venelaste reaalsissetulekud alanevad tuleval aastal 2 kuni 4-5% ja import kahaneb ligi 40%, ütles Kudrin.

Venemaal tuleb parandada suhted USAga, Euroopa Liiduga ja teiste partneritega, et kriisist välja tulla. Kudrini sõnul ei ole Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonid mõju vähem negatiivne kui nafta hinna langusel.

Kudrin ei avaldanud täna, kas ta kavatseb Venemaa valitsusse naasta. Ta lahkus sealt 2011. aastal erimeelsuste tõttu peaminister Dmitri Medvedeviga. Need puudutasid eelarve prioriteete, sealhulgas kaitsekulude suurust.

Hetkel kuum