Hiina pakub rublale tuge

22. detsember 2014, 10:45
Venemaa president Vladimir Putin ja Hiina president Xi Jinping
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141222/NEWS/141229983/AR/0/Putin-ja-Jinping.jpg

Vene rubla sai täna toetust signaalist, et maailma suuruselt teine majandusruum Hiina on vajadusel valmis naabrile appi minema, vahendab agentuur Bloomberg.

Sellist valmisolekut kinnitas Hiina välisminister Wang Yi, kes lisas, et Hiina on veendunud, et Venemaa saab oma majandusprobleemidest üle. Hiina kaubandusminister Gao Hucheng ütles, et kahe riigi vahel oktoobris sõlmitud valuutavahetuskokkuleppe (mahus 24 mld dollarit) laiendamine ning ulatuslikum Hiina jüaani kasutamine kahe riigi vahelises kaubavahetuses, oleksid Venemaale kõige suuremaks abiks.

Rubla tugevnes Hiina abi väljavaate peale USA dollari suhtes täna üle 4%.

„Venemaa on rahvusvahelisel areenil asendamatu strateegiline partner,“ kirjutas täna Hiina kommunistlikule parteile lähedal seisev väljaanne Global Times oma juhtkirjas. „Hiina peab aitama Venemaal valuutakriisist üle saada.“

Venemaa ei oleks ainus, kes tänavu Hiina abi paluks. Argentina kasutas samuti Hiinaga sõlmitud valuutavahetuskokkuleppe toetust peeso languse pidurdamiseks. Ka Venemaa võiks siit abi saada rubla stabiliseerimiseks. Hiina omakorda astuks väikse sammu edasi selles suunas, et jüaanist saaks ühel päeval globaalne reservvaluuta.  

Laupäeval ütles Venemaa presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov, et Venemaa ei pea Hiinaga kõnelusi võimaliku finantsabi üle.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. December 2014, 11:01

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing