Pille Ivask • 22. detsember 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Rikkad venelased krabavad investoriviisasid

Jõukad venelased kolivad Suurbritanniasse  Foto: epa

Rikkad venelased, kes kardavad kodumaa majanduse üha halvenevat olukorda, taotlevad üha enam Suurbritannia investoriviisasid, kirjutab Financial Times.

Siseministeeriumi statistika andmeil on investoriviisa saanud venelaste hulk kasvanud sel aastal võrreldes varasemaga suisa 69% võrra.

Selle aasta esimese üheksa kuu jooksul anti venelastele 162 investori viisat, 2013. aastal oli sama perioodi vastav arv 96. Kokku anti möödunud aastal venelastele 118 investori viisat.

Langev nafta hind, Lääne poolt kehtestatud sanktsioonid ning üha odavamaks muutuv rubla on Vene majandusele suure põntsu pannud – kapitali väljavool on jõudnud uutesse kõrgustesse ning riigi rahakott jääb üha kõhnemaks.

Investoriviisad on osutunud venelaste ning hiinlaste seas populaarseks, kuid Briti parlament kavatseb nende saamise – muuseas, esimest korda kahe kümnendi jooksul – muuta keerulisemaks. Eelmisel kuul jõustusid uued reeglid, mille kohaselt peab tehtav investeering olema vähemalt kaks miljonit naela (eelmise ühe miljoni asemel) ning tegi ka muudatusi sellesse, mis laadi investeeringuga tegu peab olema.

Enne muudatuse jõustumist võimaldas seadus, et neljandiku investeeringu summast võib investor kulutada kinnisvarale. See reegel nüüd enam ei kehti. Siseministeerium ei põhjendanud tehtud otsust, ent arvatakse, et tegu on ametkonna vastusega avalikkuse pahameelele, et välisinvestorid investeerivad Londoni kinnisvarasse, mis jääb pärast investeeringut tühjalt seisma. 

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt