Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tallinn jagab spordiraha omadele

    Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf kehastus linnaga lepingu sõlmimisel spordiseltside esindajaks.Foto: Raul Mee, Äripäev

    Tallinn jagas jaanuaris 84 000 eurot abilinnapea Kalle Klandorfiga seotud spordiühingutele.

    Kuhu raha läheb?

    Eesti Poksiliit – saab toetust 20 000 eurot. Rendi- ja transpordikuludeks, osavõtumaksudeks, majutus- ja toitlustuskuludeks, treeninglaagrite kuludeks jm.

    Tallinna Spordiselts Kalev – saab toetust 64 000 eurot. Korvpallimeeskonna Tallinna Kalev töötasudeks, sh stipendiumideks, spordiehitiste üüri- ja rendikuludeks, transpordikuludeks, osavõtumaksudeks jm.

    Tallinna spordi- ja noorsooamet, mida esindas juhataja asetäitja Ain Kivi, sõlmis 7. jaanuaril kaks lepingut. Ühe poksiliidu ja teise spordiseltsiga Kalev. Mõlemat MTÜd esindas lepingu allkirjastamisel keskerakondlane Kalle Klandorf, kes on ühtlasi Tallinna abilinnapea. Poksiliidus on Klandorf president, spordiseltsis juhatuse esimees.
    Klandorf ei ole toetuste jagamisel olnud otsustaja rollis, seega pole ka toimingupiiranguid rikkunud. Rikkumise eredaim näide lähiajast on Neinar Seli juhtum, kus osutus otsustavaks küsimuseks, kas Seli mõjutas hääletustulemusi: 2013. aasta sügisel hääletas ta Tallinna Sadama nõukogu esimehena 250 000 euro eraldamise poolt Eesti Olümpiakomiteele, mida ta samal ajal juhtis.
    Kas otsuse langetamist on suunatud, on keeruline tõestada. “Taolises olukorras võib avalikkuses tekkida ilmselt küsimus, ega ametnik ei ole otsustusprotsessi kuidagi “kardinate taga” mõjutanud,” ütles LMP advokaadibüroo vandeadvokaat Kaido Künnapas. “Kõige keerulisem on mõju korruptiivse kasutamise tuvastamine. Mõju paberilt tuvastada ei saa.”
    Klandorf ennetas küsimust tema mõju kohta raha eraldamisel. “Vaadake linnaeelarvet, ja pealegi mitte linn, vaid linnavolikogu (jagab toetust – toim), ja see ettepanek tehti saadikute poolt. Teine asi: Tallinna spordiselts Kalev on linnaeelarves juba aastaid,” kostis Klandorf kohe, kui ajakirjanik tõi välja, et Klandorfi juhitavatele MTÜdele annab linn kaks suuremat toetust.  
    Poksiliitu toetab linn maksumaksja rahaga 20 000 euro ulatuses, pool rahast läks teele 15. jaanuaril, ülejäänu kantakse üle aprillis. Kalevile annab Tallinn 64 000 ­eurot, mis makstakse välja neljas osas jaanuarist aprillini.

    Ei tohi lihtsalt õlgu kehitada

    Erkka Jaakkola, Ühingu Korruptsioonivaba Eesti juhatuse esimees

    Kui vastavaid otsuseid teeb ametnikule alluv osakond või muu kohaliku omavalitsuse osa, tuleks omavalitsusel rakendada piisavad meetmed, et ametnik ei mõjutaks tehtavat rahastamise otsust. Kui nüüd väidetakse, et väikeses Eestis paratamatult selliseid juhtumeid esineb, meenutame, et neid riske on vaja maandada, mitte lihtsalt õlgu kehitada. Igal rahastajal on võimalik esitada raha kasutamise tingimused ja rakendada abinõusid nende kontrollimiseks. Üheselt mõistetavad nõuded näiteks riigi poolt MTÜ-le eraldatud raha avalikustamisele ja kasutamise tingimustele aitaks avalikkusel mõista, kuidas raha kasutamine toimub ja kas see on otstarbekas.

    Toetatakse oma maitse järgi.
    Poksiliidu juhatuses on keskerakondlastest peale Klandorfi ka mullu augustis kesklinna vanema kohale asunud Alar Nääme. “Seda ei saa mitte kunagi välistada ükskõik millise otsuse puhul. Poliitikas tehakse nii või naa alati lobitööd,” kommenteeris Nääme tagatubades tehtavaid ostuseid. “Kas see jääb siis erakonnadistsipliinidesse, on isikud ise tugevad või on nad vabad oma valikutes … On palju aspekte.”
    Tema hinnangul jagatakse omavalitsustes spordile ja kultuurile raha nii, nagu hing ihkab. “Poliitikud on ikka mingisuguste ­eelistustega olnud. Valgaski (Nääme on endine Valga aselinnapea – toim) toetati meeletult korvpalli, ja presidendid olid ka seotud,” tõmbas Nääme paralleeli ja lisas, et spordi rahastamiseks võiks luua üleriigilise süsteemi. “Praegu on omavalitsustes spordi ja kultuuri rahastamine erinev. Kohustust ei ole: kui ei taha, siis üldse ei rahasta, ja kui keegi raha saab, siis näidatakse näpuga.”
    Nääme ei tea enda kinnitusel liidu rahastamisest midagi. “Arvan, et ta (Klandorf – toim) on protseduurireegleid järginud. Kui ta on seda teinud, siis on kõik õigesti,” lisas Nääme.
    Vähe läbipaistvust
    Riigikontrolli aastate eest tehtud auditist joonistus selgelt välja, et omavalitsustes (Tallinna ei auditeeritud) ei ole toetuste maksmine läbipaistev. Kui reeglid olidki paika pandud, esines väga palju erikohtlemist. Näiteks olid toetuse maksmise otsustajaks ja ettepanekute tegijaks toetusi taotlevate ühenduste esindajad.
    Auditi järgi olid Viljandi linnas toetuse maksmise otsustajaks-ettepanekute tegijaks noorsootöökomisjoni kuuluvad ja ka toetusi taotlevate noorteühenduste esindajad. Audru vallas kuulus tegevustoetuste taotluste läbivaatamise ekspertrühma mitu taotlejat.
    Pärast raha laialijagamist ei tundnud ­au­diteeritud vallad ja linnad huvi, milleks raha kasutati, või tegid seda riigikontrolli kohaliku omavalitsuse auditi osakonna peakontrolöri Airi Mikli sõnul formaalselt. “Korruptsiooni ei ole võimalik välja juurida ei seaduste ega rangemate reeglitega. Selliste probleemide vältimise võti seisneb ­ausa valitsemise ja -kultuuri parandamises,” lausus ta. 
    Toetamise keeld ei oleks Mikli sõnutsi põhjendatud kas või nende omavalitsuste tõttu, mis on väikesed ja kus piirkonna vähesed aktiivsed inimesed tegutsevad väga erinevates rollides – aktiivse ettevõtjana, kohalikus külaseltsis või volikogu liikmena. “Selle tõttu, et inimene on aktiivne, ei saa automaatselt eeldada, et ta avalikud ja erahuvid segamini ajab.”
    Rikkumist pole
    Osa korruptsioonijuhtumitest on lihtsalt tuvastatavad, näiteks toimingupiirangu rikkumise avastamine tänu hääletusprotokollile, kuid teisi on pea võimatu tõestada, tõdes vandeadvokaat Kaido Künnapas, kelle sõnul ei saa öelda, et Klandorf oleks ametnikuna kuidagi suunanud kahe lepingu sõlmimist.
    “Mõju võib tuleneda ametkondlikust või ühiskondlikust autoriteedist või sidemetest, mis ametiisikul on, ja mõjutamine võib toimuda “mõistujutu” ajamisega,” rääkis Künnapas ja lisas, et selle tõestamiseks võib igaüks kasutada kujutlusvõimet. “Nagu ka korrakaitseorganid seda tegema peavad.”
    Kuna erinevalt USAst suhtutakse Euroopa Liidus toimingupiirangutesse Künnapase sõnul veidi leebemalt, siis ilmselt ei keelata Eestis kohalikel omavalitsustel toetada organisatsioone, millega omavalitsuse ametnik on seotud.
    “See on filosoofiline küsimus, pöörduge sellega riigikogu poole, mis on seadusandlik organ,” kommenteeris Klandorf, kas Eestis võiks keelata MTÜde rahastamine, mida juhib omavalitsuses töötav ametnik. “Minu arvamus on, et linn käitub vastavalt seadusele.”
    Nääme ei poolda mõtet rahalise toetamise lõpetamisest. “Kui mõelda Eesti väiksusele ja inimestele, kes aktiivselt millegagi tegelevad, siis olen skeptiline,” ütles ta.
    Künnapase hinnangul ei olegi vaja lõpetada toetuste andmist, vaid peaks mõtlema, kas ja kuidas saaks vähendada varjatud ja ebamääraselt avalduvat mõjuvõimuga kauplemist. “Ilmselt parandab olukorda vilepuhujate motiveerimine taolistest “kauplemisjuhtudest” teatamiseks. Korruptsioonivastases seaduses on kehtestatud vilepuhujate kaitseks konfidentsiaalsuse tagamine, kuid julgen kahelda, et see oluliselt mõjuvõimuga kauplemist vähendab,” rääkis ta.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Vootele Päi: Eesti väike seitsmik võib olla Brüsselis suur kaalukeel
Euroopa lükkab jõulisema käigu sisse. Eesti kas osaleb ja teenib või vaatab ja imetleb, mistõttu eelseisvad eurovalimised on erakordselt tähtsad, kirjutab siseministri nõunik Vootele Päi.
Euroopa lükkab jõulisema käigu sisse. Eesti kas osaleb ja teenib või vaatab ja imetleb, mistõttu eelseisvad eurovalimised on erakordselt tähtsad, kirjutab siseministri nõunik Vootele Päi.
Hiina oodatust kiiremat majanduskasvu peetakse petlikuks
Hiina SKP kasvas eelmises kvartalis oodatust jõudsamalt, kuid täna avaldatud andmed näitavad, et tarbijate kindlustunne ja nõudlus ning seega ka sealse majanduse väljavaade on endiselt nõrgad.
Hiina SKP kasvas eelmises kvartalis oodatust jõudsamalt, kuid täna avaldatud andmed näitavad, et tarbijate kindlustunne ja nõudlus ning seega ka sealse majanduse väljavaade on endiselt nõrgad.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Advokaadibüroo Lextal muudab nime
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Palgastatistika: pakkumised kasvasid 13%
Töökuulutustes pakutav keskmine brutopalga vahemik oli esimeses kvartalis 1660–2244 eurot. See on 13% rohkem kui 2023. aastal samal ajal, näitab tööportaali CVKeskus.ee statistika.
Töökuulutustes pakutav keskmine brutopalga vahemik oli esimeses kvartalis 1660–2244 eurot. See on 13% rohkem kui 2023. aastal samal ajal, näitab tööportaali CVKeskus.ee statistika.