Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Treenerite palkade anarhia on läbi

    Endine jalgpallur ja nüüdne jalgpallikooli juht Martin Reim võttis küll kohtus ette ristikäigu maksuameti vastu, kuid pidi tasuma tagasiulatuvalt kümneid tuhandeid eurosid makse. Foto: Andras Kralla

    Aastaid vohanud maksuvabade stipendiumide maksmine treeneritele palga asemel on saanud päitsed pähe, põhjuseks maksuameti näidispoomine ja riikliku treenerite palgafondi loomine.

    2013. aasta lõpus oli olukord päris käest ära läinud: Eesti 4400 treenerist töötas 3100 ilma töötasuta, töö eest palka saanute keskmine brutopalk oli ainult 290 eurot. Treenerid töötasid kas vabatahtlikult või vohas maksuvabade stipendiumide maksmine. Liiatigi, 400 treenerit ei saanud mingit sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu. See tähendab – ei haigekassat, ei pensionifondi. Maksuamet uuris anarhia tagamaid ja selgus, et Eesti spordis vohab ohjeldamatu stipendiumimajandus, mida isegi ei varjata.
    Treeneritele mustalt palka maksvatele spordiklubidele võis tunduda kõik jokk – 2000. aasta valitsuse määrusega olid maksukohustusest vabastatud „õppe- ja teadustööks ning loominguliseks ja sporditegevuseks antavad stipendiumid“, kui neid maksev spordiklubi oli tulumaksusoodustusega MTÜde nimekirjas. Liiatigi ei jätkunud spordiklubidel lihtsalt piisavalt raha, et päris palku maksta. Maksuameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi on aga resoluutne: töötasu on palk, mitte stipendium, ja sellelt tuleb tasuda maksud. Maksuamet hakkas spordiklubisid pitsitama.
    Veenev näidispoomine Martin Reimi jalgpallikoolis
    Patuste palkade maksmise süüdistuste keskele sattus koos paari teise spordiklubiga Martin Reimi jalgpallikool. Maksuamet nõudis jalgpallikoolilt tagasiulatuvalt palkade pähe makstud stipendiumide tõttu saamata jäänud maksutulu 18 000 eurot, samuti 9000 euro jagu intresse.
    Reim läks 2014. aasta kevadel maksuameti vastu kohtusse ja püüdis nõuet vaidlustada, kuid kaotas. Toona tasus Reimi eest võla jalgpalliliit, nii et klubi ei pidanud palle kotti pakkima, kuid intresse maksab Reim veel tänagi. See oli pretsedenti loov kaasus.
    „Mina pole rahul sellega, et kõigepealt toimus poomine ja siis abikäe pakkumine,“ selgitas Reim. „Me polnud kaheksa tegutsemisaasta jooksul saanud maksuametilt ühtegi teadet selle kohta, et neile ei meeldiks stipendiumid. Spordiringkondades olid stipendiumid aktsepteeritavad, sest polnud selget infot, et neid ei tohiks maksta. Ühel hetkel see muutus kardinaalselt. Oli klubisid, kes olid läinud üle stipendiumidele vahetult enne selle mulli lõhkemist,“ rääkis ta.
    Liivamägi maksuametist näeb asja teisest vaatevinklist. „Saime kohtuotsuse, mis kinnitas üle, et treenerile tuleb tema töö eest palka maksta, mitte stipendiumit,“ märkis ta. „Eks iga ümbrikupalga puhul ju mõeldakse, et täna saan ma rohkem raha kätte, kuid kui ükskord haigeks jääda või pensionile minna, hakatakse alles vaatama, miks mulle nii vähe makstakse. Siis selgub tõsiasi, et inimene pole ka ise sotsiaalmaksu maksnud, sest töötasu on tulnud ümbrikus.“
    Enne tulid kulud, siis abikäsi
    Reim meenutas, et 2014. aasta oli paljudele spordiklubidele erakordselt keeruline. „Minult nõuti eelmiste aastate eest trahvi ning kohe pidi minema üle stipendiumidelt palkadele, kuigi mingit lisatoetust selleks ei olnud.“

    Alustavatele treeneritele võiks stipendium lubatud ollaMartin Reim, omanimelise jalgpallikooli juht

    Üks küsimus, mida riik võiks kindlasti arutada, on see, et kui tuleb noor treener, kes ise mängib võib-olla samas klubis jalgpalli ja käib isegi veel koolis, siis miks ei võiks sellisele treenerile stipendiumi maksta. See motiveeriks noori liituma treenerite perega ning kui ta saab rohkem koolitatud, väljub ta stipendiumisaajate ringkonnast ning läheb üle palga peale. Nii oleks lihtsam ka uusi noori treenereid turule meelitada.

    Alates 2015. aastast on olukord tema sõnul normaliseerinud, kuid riigitoetuseta oleks üsna keeruline treeneritele palka maksta. „Kindlasti oleksid treenerite palgad tunduvad vähenenud. Võib küsida, kui paljud treenerid üldse oleksid oma ametis jätkanud,“ tõdes ta.
    Reimiga nõustub Audentese spordiklubi juht Peeter Tishler. „Palgatoetuse võrra suudamegi nüüd makse maksta. Treenerile tähendab see toetus muidugi pensioni ja haigekassat. Laias laastus saab riik kogu selle raha maksudena tagasi, mis fondi kaudu spordisüsteemi tuleb.“
    Kuid Tishlergi tõdes, et Audenteses tulid samuti suurenenud palgakulud enne kui riigi abikäsi. „Meie jaoks käivitus palgatoetuste süsteem päris pika intervalliga: maksime maksudega lisakulusid varem, kui saime mingit lisatulu. See süsteem käivitus 2015. kalendriaastaga, aga laste treeninghooaeg algas juba sügisel. Tõstsime siis sügisel treeningtasusid umbes 15%, kuid õnneks vanemad reageerisid mõistlikult ja elasid selle üle,“ rääkis ta.

    Toetussüsteem noori treenereid ei väärtustaPeeter Tishler, Audentese spordiklubi juhataja

    Selle toetussüsteemi väike puudujääk on see, et noored treenerid ei saa üldse toetust, nemad peavad lihtsalt selle perioodi kuidagi üle elama, kuni toetusesaajaks kvalifitseeruvad.

    Olen teinud ka ettepaneku, et toetust võiks diferentseerida: kehtestada erinevusi ka viienda, kuuenda ja seitsmenda taseme treenerite vahel ning sellevõrra laiendada ka madalamate kategooriate treeneritele, sest praegu jääb mulje, nagu neid ei väärtustatakski. Me räägime, et treenerkond vananeb, aga noored treenerid tulevadki ju turule madalama kategooriaga, kõrgemale ronimiseks on vaja staaži ja palju muud, mis päris sõrmenipsuga ei käi.

    Jää hakkas liikuma EOK ja haridusministeeriumi loodud Spordikoolituse ja -teabe sihtasutuse juhi Toomas Tõnise sõnul 2014. aasta algul. 2013. aasta lõpus maksti treeneritele koos maksudega palkadeks 6,14 miljonit eurot ning 2014. aastal juba 8,6 miljonit, kuigi treenerite palgatoetus polnud veel rakendunud. Seda olukorras, kus ausat palka sai üldse vastavalt 37% ja 39% kutsega treenerkonnast. „Kõik olid hirmul ja maksuamet kukil, Reimi jalgpallikooli näidispoomine eeskujuks. Spordiklubides makstavad maksuvabad stipendiumid selle võrra ka vähenesid,“ meenutas Tõnise.
    Liivamägi tõdes samuti, et pilt on läinud palju paremaks. Vähenenud on nende treenerite arv, kes ei saa mitte kusagilt sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu. Tõusnud on ka treenerite keskmine töötasu. „Treeneriteenuse omahind on nüüd kallim, kuid varem oli see kunstlikult madalal, sest palka maksti mustalt.“
    Taotlusi rohkem kui riigil raha
    Tänavu saavad tehtud töö eest palka Eesti üle 4000 treenerist rohkem kui pooled. Seda seisus, kus kolmveerandi treenerite põhitöökoht on nagunii kusagil mujal. Käest läinud olukorra päästerõngas on peale maksuameti hirmutamise eelkõige riiklik treenerite palgatoetusfond. Täpsemalt on see mullu 3,5 miljoni euroga käivitunud palgafond suunatud kõrgema ehk 5.-7. kategooria noortetreeneritele – see tähendab umbes 1800 Eestis tegutsevale kutsega treenerile.

    Millal laieneb toetussüsteem ka teistele treeneritele ja muule spordipersonalile?Toomas Tõnise, EOK asepresident, Spordikoolituse- ja teabe SA juhataja

    Ma ei usu, et seesama süsteem saaks laieneda laste-noorte treeneritelt ka teistele treeneritele ja näiteks kohtunikele. Selle meetme eesmärk on, et võimalikult palju lapsi käiks trennis ja teeks seda õppinud treenerite käe all. Olümpiakandidaatide treenerite rahastamine peaks tulema teistest allikatest.

    Treenerite töö toetuse alus on treenerite kutsekvalifikatsiooni juurutamise projekt, aga kohtunikud on omavahel väga erinevad: nii korvpalli meistriliiga vilistajad kui ka kaugushüppekasti riisujad. Kohtunikke on Eestis kokku 4500-5000. Põhikohaga kohtunikke on võib-olla kümmekond.

    Tõnise rõõmustab, et tema 35aastases spordijuhi karjääris on treenerite palgatoetusfond kõige õnnestunum projekt. „See jõuab tuhandeteni. Kasu on tunnetatav,“ ütles ta.
    Ta märkis, et selle fondi loomise vajalikkuses polnud poliitikuid väga raske veenda. Maksuamet oli oma nõudmisega stipendiumide asendamises maksustatud palgaga sedavõrd resoluutne, et spordiklubid hakkasid järjest treeningute hindu tõstma, et suudaksid palgad välja maksta. „Üks argument oligi lapsevanematele langeva koormuse pidurdamine.“
    Treenerite palgatoetus töötab üldjoontes nii: mullu 3,5 miljoni eurone fond on tänavu juba 4,1miljoniline ning see summa jagatakse taotluste alusel laiali kõikidele kõrgema kategooria treeneritele, kes tegelevad noortega. Aluseks on võetud kultuuritöötaja keskmine palk 770 eurot, millest poole tasub fond, teise poole paneb klubi, kus treener töötab. Klubi võib mõistagi panustada ka rohkem, kuid fondist saab üks treener kuni 468,3 eurot (brutosumma koos maksudega).
    Parem vähem, aga rohkematele
    Kuna avaldusi palgatoetuse saamiseks laekus nii mullu kui ka tänavu rohkem, kui selle summa väljamaksmiseks piisaks, korrutatakse summa läbi koefitsiendiga, et kõik taotluse esitanud treenerid siiski saaksid toetust. Tõnise põhimõte on, et parem rohkematele vähem, peaasi, et kõik treenerid tunneksid, et nende tööd hinnatakse ja toetatakse.
    Aastaga tõusis etaloniks võetud kultuuritöötaja keskmine palk küll 70 euro võrra, kuid toetusetaotlusi laekus samuti sedavõrd rohkem, et ühe treeneri jaoks oli toetussumma kasv siiski kaduvväike.
    „Kui treeneri võit on praegu eelmise aastaga võrreldes 63 senti, siis ma olen kindel, et see kasvab edasipidi kiiremini. Kahe aasta võrdluses kasvasid toetatud treenerite töötasud 3,4 miljoni võrra, mis on eeldatav summa, sest me maksime toetustena välja umbes sama palju. Riigile laekus selle toetuse pealt täiendavalt makse 1,3 miljoni euro eest,“ märkis Tõnise.
    Kus toetusi, seal pettusi
    Esimese aasta põhjal on Spordikoolituse ja -teabe SA tuvastanud ka palgatoetust välja petta üritanud spordiklubisid, kuid süsteem on nõnda automaatne, et peilib sihtasutuse juhi Toomas Tõnise sõnul välja kõik riukalikud plaanid.
    Palgatoetuse taotlemine käib Eesti spordiregistri veebilehe kaudu, mida ei saa petta Tõnise selgitusel lepingut sõlmimata. „Kõik treenerid peavad olema kirjas ka spordiregistri avalikus vaates, seega ei saa toetust taotleda oma suvalistele sõpradele-sugulastele,“ märkis ta.
    Tõnise ütles, et mõned klubid on läinud libedale teele, kirjutades lõdva randmega treeningtunde algusajaga natuke varem ja lõpuajaga natuke hiljem kui tegelikult, näidates treeneri töökoormust sellega tegelikkusest suuremana.
    „Samas jälgivad seda ka omavalitsused ning treeningajad on ju kirjas ka spordiklubide kodulehekülgedel. Lisaks, mida rohkem klubid luiskavad ja valega raha taotlevad, seda väiksemaks jääb ühele treenerile makstav toetus,“ sõnas Tõnise.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Microsofti kasum ületas prognoose
Microsoft sai oma käibe ja kasumiga analüütikute prognoosidest jagu, pannes järelturul aktsia kerkima.
Microsoft sai oma käibe ja kasumiga analüütikute prognoosidest jagu, pannes järelturul aktsia kerkima.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.