Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Parim gasell sai partnerilt petta

    Sergei Rudnitski asutas ehitusfirma Riivas isaga kahasse. Kriisis põhjas ära käimise järel kerkis firma parimaks gasellettevõtteks.Foto: Raul Mee

    Partnerite altvedamise, kriisis kõikide töötajate koondamise ning vastutavate töötajate keerulise leidmise kiuste oli Ida-Virumaa ehitusfirma Riivas kõige kiiremini kasvav ettevõte.

    TÜ Riivas on ere näide edukast pereärist. Selle ettevõtte kindel vundament, mis tugineb isa ja poja vastastikusel usaldusel, loodi 15 aastat tagasi. Tänavu jõudis ettevõte Gaselli TOPis esikohale.
    Üks kahest täisühingu Riivas omanikest Sergei Rudnitski selgitas, et kui nad koos isa Aleksandriga firma lõid, polnud neil lihtsalt võimalusi osamaksu kapitali üle kanda osaühingu loomiseks, seetõttu valisidki nad sellise juriidilise vormi nagu täisühing ehk täieliku vastutusega ühing. "Aga hiljem vajadust firma vormi muuta justkui ei tekkinud. Töötasime ja töötasime… Vastupidi, partnerid leidsid sellises vormis isegi usaldusväärsuse märgi," lisas Sergei.

    Riivas TÜ

    Valdkond: ehitus

    Täisosanikud: Sergei ja Aleksandr Rudnitski

    Töötajate arv 2013. aasta seisuga: 6

    2013. aasta käive 1,16 mln eurot, kasvades aastaga ligi 4 ja kahe aastaga 8,12 korda. Vaata ka kõige rohkem käivet kasvatanud gasellfirmasid siit.

    2013. aasta kasum 284 000 eurot, kasvades aastaga 2,8 ja kahe aastaga 63,53 korda. Vaata ka kõige rohkem kasumit kasvatanud gasellfirmasid siit.

    Gasellfirma ehk kiiresti arenev ettevõte kasvatab käivet ja kasumit kolmeaastase vaatlusperioodi jooksul poole võrra, kahjumit ei tohi olla.

    Tänavuses TOPis osalemiseks pidi gasellfirma käive 2011. aastal ulatuma vähemalt 100 000 euroni ja jääma 2013. aastal alla 13 miljoni euro.

    Äripäeva koostatud edetabelid leiab aadressilt www.aripaev.ee/top.

    Enne pereäri asutamist töötas isa ehitusettevõttes ja ühel hetkel tekkis tal soov luua omaenda firma. Sergei alles lõpetas siis ülikooli ja sai juristi diplomi. "Alustasime väikeste objektidega ja pikapeale saavutasime kohalikul ehitusturul usaldusväärse ettevõtte maine," rääkis Sergei Rudnitski. Riivas spetsialiseerub üldehitusele ja pakub oma teenuseid peaasjalikult Ida-Virumaa turul.
    Partnerid vedasid alt
    Sergei Rudnitski sõnul pole ehitusturul kunagi kerge olnud, ei enne kriisi ega ka nüüd. Kuid alati aitab perekondlik vastastikune väljaaitamine ja täielik usaldus tema ja isa vahel. "Vahetult enne kriisi otsustasime laiendada oma äri ja asutasime partneritega Narva betoonitehase. Lõppes see asi aga üpris kurvalt: tehas tuli ära müüa, maa kaotasime samuti, sest partnerid vedasid alt… Oli laenatud väga palju vahendeid ja tehtud võlgu. Teisest küljest - see kogemus karastas ja tõendas veelkord, et loota tuleb ainult iseendale, aga partnerlusse tuleb suhtuda väga läbimõeldult," meenutas Rudnitski ja lisas, et vaid tugevad perekondlikud suhted aitasid rasketest aegadest üle saada.
    "Meie vahel pole kunagi olnud tõsist tüli, mille järel keegi oleks ukse enda järelt kinni löönud ja lahkunud. Muidugi esineb töös situatsioone, kus tuleb häält tõsta - ei ilma selleta saa… Kuid isaga on meil sajaprotsendiline vastastikune usaldus - nii finantsküsimustes kui ka tööasjus. Me ei veereta teineteise kaela probleemi lahendamist, teeme kõike üheskoos," avas Sergei Rudnitski pereäri toimimise tagamaid. Ta lisas, et hea tandem on neil ka professionaalses plaanis: pojal on juriidiline, isal aga ehitusalane haridus, ja koos täiendatakse teineteist suurepäraselt. Kuigi nüüd jagab ka Sergei ehituse peensusi juba hästi.
    Muidugi aitas juriidiline haridus teda töös palju, kuid et ehituse spetsiifikas selgusele jõuda, tuleb õppida: Sergei Rudnitski tegi läbi mitmesugused koolitused, seminarid ja luges vastavat kirjandust. "Siiani püüan osaleda kõigis kvalifikatsioonitõstmise kursustes. Tuleb muutustega kursis olla, nii ehitusturul kui ka ehitusalases seadusandluses," märkis Rudnitski.

    Ehitusfirma Riivas edu neli valemit

    Vali kliente. Pärast majanduskriisi otsustati keskenduda Ida-Virumaa objektidele. Samuti püüti mitte riskida ja töötada usaldusväärsete ja stabiilsete tellijatega.

    Intuitsioon. Objekte tuleb valida väga tähelepanelikult - nii töö kui ka töötasu mõttes.

    Väljaminekute optimeerimine. Tänu sellele, et kriisi ajal optimeeriti väljaminekuid, on viimastel aastatel tekkinud rahaline puhver. See aga võimaldab võtta ette selliseid projekte, mis varem isegi kõne alla ei tulnud.

    Sergei Rudnitski deviis: Mitte alla vanduda raskuste ees! Need vaid karastavad. Igasugune kogemus, missugune see ka poleks, tuleb kasuks.

    Kokkuhoiumeetmed päästsid firma
    Sergei Rudnitski meenutab, et kriisi ajal tuli kõik väljaminekud nii minimaalseks viia kui võimalik. "Me koondasime töötajad pea sajaprotsendiliselt - sel hetkel töötas meil ligi 15 inimest. Edasi jäid firmasse vaid mina, isa ja raamatupidaja." Lisaks vähendati ka kontorikulutusi. Pärast kriisi valiti tööle juba uusi inimesi, kuna muudeti lähenemist personalivalikule.
    "Raske perioodi eel aitas teatud mõttes ka intuitsioon ja rahulik lähenemine: nähes, et tellijad ja partnerid lakkasid maksmast, alustasime sujuvalt väljaminekute vähendamist ja võtsime ette vaid need projektid, mida võisime realiseerida ja mille eest meile garanteeritult raha makstakse," meenutas Sergei Rudnitski.
    Ida-Virumaal terendab langus
    Ligi 95% Riivase ehitusobjektidest tellivad ärikliendid ja vaid 5% erakliendid. "Töötasime kaua Eesti Energiaga, tegime koostööd VKG ja Lastekaitse Liiduga," rääkis Rudnitski. 
    Viimastest suurtest objektidest toob ta näiteks Narva-Jõesuu rannaäärse promenaadi. "See projekt venis rohkem kui pool aastat, sellesse maeti palju higi ja vaeva. Nii meie kui ka tellija jäime tulemusega väga rahule. Ka kohalikud elanikud jalutavad nüüd meeleldi mööda uut promenaadi, mille üle oleme väga uhked. Muidugi tekkisid vahel tehnilist laadi probleemid, kuid tänu headele partneritele - tellijale ning tehnilisele järelevalvele - lahendati kõik küsimused kiiresti, kompetentselt ja korrektselt," mainis Sergei Rudnitski.
    Ta märgib, et praegu tõstab Ida-Virumaal pead järjekordne langus. "Kui veel aasta tagasi osales konkursil 3-4 firmat, siis nüüd juba 10-15 ettevõtet. See räägib sellest, et turul on nüüd vähem tööd." Ta tunnistas ka seda, et vastutavaid töötajaid pole kerge leida. "Aga meil isaga on mitu partnerfirmat, kelle kui alltöövõtjate poole vajadusel pöördume. See on juba järele proovitud töö ja me teame, et nad meid alt ei vea," on Rudnitski kindel.

    Teevad kvaliteetselt ja õigeks ajaks

    Ilja Fjodorov, Ehitusfirma AS Vant projektijuht

    Sergei Rudnitskiga kohtusime 2012. aastal, enne Narva-Jõesuu rannapromenaadi tööde algust. Alates esimesest koostööprojektist, mis oli meie edasise koostöö aluseks, näitas Riivas võimekust teha tööd kvaliteetselt ja tähtajaliselt. See on üks väheseid ettevõtteid, kes pika koostöö perioodi jooksul on jätnud vaid meeldiva mulje. 

    Oma töös näitas Sergei end kui vastutustundeline juht ja haritud spetsialist. Temaga on võimalik operatiivselt lahendada kõik kiireloomulised küsimused ja leida vajalikud lahendused. Seejuures ei aeta probleeme, mis seotud projekti puudustega või tehniliste probleemidega, tellija kaela, vaid pakutakse alati arutamiseks lahendusvariante. 

    Sergei ei karda ka väljakutseid - võtta ette uusi projekte, ilmutada töös initsiatiivi ja otsida uusi lahendeid. Mis on aga eriti meeldiv - hinnapakkumist on ta meile alati valmis ette valmistama, seda isegi töövälisel ajal. Oluline on ka see, et vaatamata karmile konkurentsile ehitusturul ei võta Riives ette kahtlase väärtusega tööd, mis kvaliteeti kahjustaks. Soov teha tööd kvaliteetselt ja oma tööd õige hinnastada on minu arvates need faktorid, mis tagavad Riivase eduka arengu.

     

    Riivas keskendub koduturule
    Kuigi isa ja poja ettevõte on töötanud kogu Eestis ning jõudnud Soomeski tööd teha, on nad nüüd keskendunud Ida-Virumaa turule.
    Kodukandis on Riivasel hea maine. Sergei Rudnitski sõnul on selle põhjuseks nii lubaduste täitmine kui ka asjaolu, et nad ei püüa ebaausal teel oma teenuste omahinda alandada. 
    "Kuidas ka ei kirutaks seoses viimaste uuendustega maksu- ja tolliametit, ausatel firmadel on nii parem. Ellu jäävad vaid need, kes tegelikult oskavad töötada. Sest paljud loovad firma, isegi mitte ette kujutades, kuidas äri ajada. Ja kokkuvõttes ei ela nad ise normaalselt ja ei lase ausatel firmadel töötada," arvas Rudnitski. 
    Isa ja poja ettevõte on nüüd juba edukalt jõudnud töötada kogu Eestimaal, kriisiajal jõuti aga ka Soome turule, kus tellija tahtis ehitada maja oma vene partnerile. "Sel ajal panid venelased aktiivselt raha Soome kinnisvaraturule. Kogemus oli muidugi huvitav. Kuid Soomes pool aastat töötades mõistsime, et kodus pere lähedal on parem äri ajada. Praegu oleme keskendunud Narvale, Jõhvile ja Sillamäele," rääkis Rudnitski. Arvestades Vene turu lähedust, püüavad Sergei ja Aleksandr arendada koostööd ka venelastega - näiteks toimuvad praegu läbirääkimised ehitustöödeks Ust-Luuga sadamas. "Mõnikord ostame ka Vene ehitusmaterjale," lisas Sergei Rudnitski.
    Autor: Olga Zvjagintseva
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.