Äripäev • 28 aprill 2015

Loodmaa: meil ei ole enam kuskile taganeda

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees Verni Loodmaa.  Foto: Erik Prozes

Täna Tallinnas kogunenud hotellide liidu juhatus on otsustavalt vastu majutusteenuse käibemaksu tõusule. Raha ei saa võtta sealt, kus seda ei ole, ütles liidu juht Verni Loodmaa.

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu (EHRL) juhatuse esimehe Verni Loodmaa sõnul peavad otsustajad avama silmad ja esmalt tunnistama, et kogu turismisektor on väga suure surve all.

„Paljudel Eesti majutusteenuse pakkujatel, eriti väljaspool Tallinnat, ei ole enam kuskile taganeda. Eesti turismisektori peamised eksportturud Soome ja Venemaa on jätkuvalt madalseisus, ühendused Eestisse saamisel on niikuinii raskendatud. Statistikaamet esitab esimese kvartali statistika paari nädala jooksul, aga me teame juba esimese kahe kuu numbrite ning liikmete tagasiside pealt, et ees ootavad väga keerulised ajad,“ sõnas Loodmaa.

„Ainuüksi valitsuskoalitsiooni sees on kümneid poliitikuid, kelle arvates on majutusteenuse käibemaksu tõstmine strateegiline viga, mille pikem mõju võib olla mõne Eesti piirkonna jaoks laastava iseloomuga,“ ütles Loodmaa.

Loodmaa sõnul on kõige suurema surve all ääremaad alates Lääne-Eesti saarte ja lõpetades Ida-Virumaaga. „Ainuke vahetuskaup, mille majutusteenuse pakkujad võiksid on riigiga teha, on „rohkem päikest“. Maksutõusu vastu jääb liit protestima lõpuni,“ kinnitas Loodmaa.

Esmaspäeval toimus rahandusminister Sven Sesteri ja ettevõtlusminister Urve Palo ning riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Remo Holsmeri ja majanduskomisjoni esimehe Toomas Kivimägi osalusel kokkusaamine ning EHRL loodab, et ministeerium ja koalitsioonierakonnad suhtuvad ettevõtlusorganisatsioonide esitatud argumentidesse tõsiselt.

Ümarlaual osalesid seitsme ettevõtlusorganisatsiooni esindajad, kes esitasid poliitikutele oma argumendid.

Hetkel kuum