Katariina Krjutškova • 9. juuni 2015 kell 11:00

Sõõrumaa ootamatu kiri Eesti Raudteele

USS Security omanik Urmas Sõõrumaa proovis Eesti Raudteega sõlmitud lepingust taganeda.  Foto: Erik Prozes

USS Security Eesti AS saatis Eesti Raudtee juhatusele kirja, milles tahtis hiljuti pikendatud turvateenuse lepingut lõpetada, ent riigifirma ei nõustunud sellega.

Maikuus kirjutas Ärileht, et ehkki USS Security ja Eesti Raudtee vaheline leping pidi lõppema sel aastal, valvab Urmas Sõõrumaa ettevõte riigifirmat järgnevad kaks aastat. Nii otsustas hiljuti Eesti Raudtee nõukogu, mille liige on ka Sõõrumaa.

Eesti Raudtee juht Ahti Asmann sõnas, et turvafirma kirja ajendiks oli solvumine kriitilisest avalikust tähelepanust. „Vältimaks avalikku rünnakut, justkui USS oleks midagi valesti teinud, tegid nad ettepaneku teha uus hange.“ Teisalt on spekuleeritud, et Sõõrumaa lootis lepingut pikendades välja kaubelda paremad tingimused, aga see ei õnnestunud, mistõttu tahtis ta koostöö lõpetada.

Asmann ütles, et see spekulatsioon tõele ei vasta. Tema sõnul otsustas juhatus möödunud nädalal jätkata kõigele vaatamata koostööd. „Me leiame, et see leping on soodne ja meil pole soovi sellest välja tulla,“ põhjendas ta.

Sõõrumaa keeldus kategooriliselt Eesti Raudtee turvahanke teemal rääkimast. „Arvestades meie haiget ühiskonda ja Neinar Seli juhtumit, siis mina ei kommenteeri ega suhtle mitte kellegagi sel teemal,“ ütles ta. Sõõrumaa pidas ilmselt silmas, et Seli mõisteti hiljuti ringkonnakohtus süüdi korruptsioonikuriteos, sest tema juhitav Tallinna Sadama nõukogu toetas Eesti Olümpiakomiteed, mille president on ta siiani.

Ühtlasi on Sõõrumaal veel kaks rauda tules: homme selgub Tallinna Lennujaama turvateenuse pakkuja ja Tallinna Sadam kuulutab turvahanke võitja välja järgmisel reedel. „Võiks ju tahta kõiki, aga tuleb kaine mõistusega võtta,“ sõnas Sõõrumaa. Ehkki lennujaama turvamine nõuab ettevõttelt erivõimekust, oli Sõõrmaa enesekindel ja tagus rinda: „Kes üldse lennujaama valve võttis endale ja ehitas selle üles iseseisvas Eestis?“

Sellel hankel osaleb USS Security koos välisfirmaga ICTS Europe SA. Sõõrumaa tõdes, et välispartnerite kaasamise nõue viib hinna üles ning seetõttu pole ta kindel, kas nende pakkumine sobib.

Nii Tallinna Lennujaama kui ka Tallinna Sadama nõukogud on mehitatud Reformierakonna liikmetega. Tänavu esimeses kvartalis annetas Sõõrumaa Reformierakonnale 120 000 eurot ning möödunud aastal 80 000 eurot. Sõõrumaa ütles, et annetas enne riigikogu valimisi ning tema sõnul ei taga raha hankevõitu. „Eestis kehtib hanget reguleeriv seadus, kus reeglina parem hind võidab. Seal tuleb numbritele otsa vaadata ja kogu lugu. Kuidas see annetamine aitab, et keegi läheb tõstab ümbriku ümber või?“

Ta lisas, et on üritanud terve elu sirgjooneliselt käia. Sõõrumaa jätkas, et parlamendi liikmed kulutavad valimistele tegelikkuses kaks-kolm korda suurem summa, kui avalikult näidatakse. „Mina, kes armastan olla avalik inimene, saan kõige rohkem peksa. Aga kõik muud ilusad näod, sealhulgas teie ajalehe veergudel, võivad kiita ja taguda vastu rinda endale, et nemad pole kunagi midagi annetanud,“ arvas Sõõrumaa.

Hetkel kuum