Andres Haabu • Äripäev • 18. juuni 2015 • 2 min
Jaga lugu:

Vaata, kelle kätte Tallinn raha annab

Eesti Ühistupanga asutamiskoosolek.
Eesti Ühistupanga asutamiskoosolek.  Foto: Andres Haabu

Täna asutati Estonia teatris Eesti Ühistupank, mis on esimene ühistulisel alusel toimiv pank pärast Eesti taasiseseisvumist, teatas pank pressiteate vahendusel.

Panga asujatajaliikmed kinnitasid asutamiskooolekul panga põhikirja ning valisid panga nõukogu ja juhatuse liikmed. Eesti Ühistupanga nõukogu liikmeteks valiti Mae Hansen, Taavi Aas, Jüri Mõis, Kalev Kreegipuu, Ain Hanschmidt, Jaanus Murakas, Hardi Kampus ja Ahti Kallaste ning juhatuse liikmeteks Ülle Mathiesen, Roul Tutt ja Katrin Orav. Panga audiitoriks valiti PwC.

Eesti Ühistupanga nõukogu esimehe Mae Hanseni sõnul vajab Eesti pangandusturg muutust ja uusi tulijaid. “Ma usun ühistulisse pangandustegevusse. See baseerub kohalikul kapitalil ja langetab otsuseid kohalikust keskkonnast lähtuvalt. Ühistupanka ei saa väliskapital üle öö üle võtta. Usun, et uuel pangal on edu, sest seda juhivad finantsektoris väga kogenud inimesed,“ ütles Hansen.

Pikaajalise rahvusvahelise finantsektori kogemusega Hansen selgitas, et Eesti majanduse jaoks on oluline ka riske hajutada. “Kujutage ette, mis ootab ees Eesti majandust kui järgmine finantskriis toimub Põhjamaades? Ükski majandusmudel ei ole kriisist kaitstud ning ka põhjamaade kriis tuleb varem või hiljem. Me peame seda endale teadvustama ja riske varakult hajutama. Kohalikul kapitalil baseeruv Eesti Ühistupank on ses osas üks selge samm,” lisas Hansen.

Eesti Ühistupanga asutajad olid 119 eraisikut ja 34 juriidilist isikut. Nende hulgas olid lisaks Tallinnale tuntud ettevõtted nagu Mainor, E-Piim Tootmine, Silikaat Grupp, Saidafarm, Fund Ehitus. U.S. Invest ja Seven Oil. Samuti olid asutajaliikmed Põlvamaa, Kambja, Maaelu Edendamise ja Kehtna Hoiu-Laenuühistud, EELK Varahaldus ning paljud väikesed ettevõtted, näiteks Perearstikeskus Remedium.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt