Sirje Rank • 1. juuli 2015 kell 12:15

Dombrovskis: Kreekaga laual vaid uus programm

Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis ütles täna, et Kreekaga on võimalik läbirääkimisi jätkata ainult uue abiprogrammi üle.

Seni kehtinud Euroopa Stabiilsusfondi EFSF programm sai eile läbi.

Dombrovskis möönis, et eile laekus Kreeka peaministrilt Alexis Tsipraselt kaks kirja, milles sooviti pikendada eile lõppenud laenuprogrammi, taotleti võlgade restruktureerimist ja küsiti uut abilaenu euroala alaliselt päästemehhanismilt ESM.

Euroala rahandusministrid otsustasid eile, et EFSFi abiprogrammi ei pikendata, sest taotlus laekus liiga hilja, vaid mõni tund enne abipaketi lõppemist. Nii ei olnud selle pikendamine tehniliselt ega juriidiliselt võimalik. Pealegi oli selleks kõigeks olnud viis kuud aega.

Kreeka võlgade restruktureerimise võimalus on olemas juba eurogrupi 2012. a novembris langetatud otsuses.

Nii saab praegu läbi rääkida ainult uue abiprogrammi üle ESMist. Selleks on oma protseduur ja esimese sammuna on vaja eurogrupi rahandusministrite otsust, et taolist programmi hakatakse läbi rääkima. Alexis Tsiprase kiri, milles ta ütleb, et on valmis nädalavahetusel laual olnud kreeditoride pakkumise pisemate mööndustega vastu võtma, saab olla vaid uue abipaketi sisend, ütles Dombrovskis. Seda komisjon praegu analüüsib ning esitab oma ettepanekud eurogrupile, mis täna taas Kreeka teemal telekonverentsi peab.

Dombrovskis märkis, et läbirääkimised ei alga enam samast olukorrast, kus need katkesid, sest vahepeal on Kreeka olukord kapitalikontrolli kehtestamisest muutunud.

Vastates küsimusele, mida kreeklased eeloleval pühapäeval siis hääletavad, vastas Dombrovskis, et referendum on pigem poliitiline signaal. „“Jah“ näitab soovi jätkata Euroopaga koostööd lahenduste otsimisel, „ei“ ei toeta Euroopaga sellega koostöö jätkamist,“ ütles Dombrovskis.

Pärast seda kui Kreeka Rahvusvahelisele Valuutafondile eile laenu tagasimakse tegemata jättis, saatis Euroopa Stabiilsusfond EFSF täna pressiteate, milles märkis, et see tähendab ka osade EFSFi laenude maksejõuetust. Fondi juhatusel tuleb nüüd otsustada, kas oma laenud samuti enne tähtaega tagasi nõuda, oma nõudest loobuda või oodata ja teha see otsus kunagi tulevikus.

Dombrovskis ütles, et Euroopa Komisjoni soovitus liikmesriikidele on mitte kiirustada neid laene tagasi nõudma, vaid oodata ära, kuni Kreeka järgmise programmi kohta võib tulla uusi otsuseid.

Hetkel kuum