Mait Kraun • 17. juuli 2015 kell 18:34

USA inflatsioon toetab intressimäärade tõstmist

Föderaalreservi peahoone kabinet  Foto: EPA

USA tarbijahinnad olid juunis tõusuteel – tegemist on esimese kuuga 2015. aastal, mil näitaja on positiivne, vahendab Wall Street Journal.

Tarbijahinnaindeks, mis näitab palju ameeriklased erinevate kaupade eest maksavad, tõusis juunis võrreldes eelmise kuuga 0,3 protsenti, teatas USA tööministeerium. Eelmise aasta sama ajaga tõusid hinnad 0,1 protsenti, mis on esimene positiivne number alates detsembrist.

Nii bensiini, toidu kui ka eluaseme hinnad olid eelmisel kuul tõusuteel. Kui välja arvata volatiilsed energia ja toidu kategooriad, siis hinnad kasvasid 0,2 protsenti. Kasv oli kooskõlas Wall Street Journali küsitletud analüütikute ootustega.

Inflatsioon elavneb,“ ütles Oxford Economicsi ökonomist Gregory Daco. „Hinnad peaksid ka järgnevatel kuudel tõusma, sest kodune aktiivsus on suurem ja tugev dollar ei ole enam nii suureks takistuseks.“

Üleüldine inflatsioon püsis 1,8 protsendi juures.

Föderaalreservi ametnikud on öelnud, et otsustavad intressimäärade tõusu jooksvalt majandusandmeid jälgides. Täna avaldatud inflatsiooninumbrid olid head ja see toetab spekulatsioone, et intressimäärade tõstmisega alustatakse septembris.

Hetkel kuum