Mait Kraun • 22. juuli 2015 kell 18:53

Lööklaine jõudis ka Apple'i partneriteni

Apple logo  Foto: EPA

On paratamatu, et kui maailma suurimal ettevõttel ei lähe kvartal hästi, siis lööklaine jõuab ka väiksemate ettevõteteni, kirjutab CNN Money.

Apple üllatas teisipäeval investoreid ja ütles, et müüs eelmisel kvartalil „ainult“ 47,5 miljonit iPhone’i – Wall Streeti analüütikud olid seadnud ettevõttele tunduvalt suuremad ootused. Mis veel hullem – Apple kõlas selle suve müügi osas kõhklevalt.

See on põhjus, miks Apple’i aktsiad kolmapäeval 5 protsenti kukkusid. Ettevõtte turuväärtus vähenes ühe päevaga 40 miljardit dollarit.

iPhone’i valu ulatub aga Apple’ist kaugemale. See mõjub halvasti niinimetatud iPhone’i ökosüsteemile, mis koosneb tervest hulgast ettevõtetest, kes valmistavad telefonide jaoks keerulist tehnoloogiat.

Näiteks võib pilgu heita Cirrus Logicule, mis teeb Apple’i seadmetele mikrokiipe. Ettevõtte aktsia on koos Apple’iga tublisti tõusnud, aga pärast seda, kui Apple teatas kehvadest müüginumbritest, kukkus aktsia 7 protsenti.

Apple’i tooted on Cirrusele eluks vajalikud. Hiljuti teatas ettevõte, et lausa 72 protsenti nende 2015. aasta müügituludest tuleb Apple’ist. FactSeti andmetel on Apple’i koostööpartnerite hulgas tegemist kõige suurema protsendiga.

Sündmus mõjutas ka teisi koostööpartnereid. Näiteks NXP Semiconductorsi aktsia kukkus kolmapäeval 5 protsenti. Ettevõte loob Apple’i seadmetele erinevaid protsessoreid ja teeb muuhulgas võimalikuks makseteenuse Apple Pay süsteemi.

Apple mõjutas ka Avago Technologies’i, SanDiski, Jabil Circuiti, Broadcomi, Qualcommi, STMicroelectronicsi ja Taiwan Semiconductor Manufacturingi aktsiaid.

Eelmisel aastal tuletati investoritele meelde, et kõik, millega Apple seotud on, pole kuld. Oktoobris teatas Apple, et ei kasuta GT Advanced Technologiesi safiir-ekraani uute iPhone’ide valmistamisel. See oli ettevõte jaoks tõsine löök, mille järel kuulutati välja pankrot.

Hetkel kuum