Pille Ivask • 25. juuli 2015 kell 5:15

Milline on Warren Buffettile antud halvim ärinõuanne?

Warren Buffett  Foto: epa

Go Banking Rates uuris, mida on maailmakuulsad ettevõtjad pidanud enda jaoks kõige viletsamaks ärinõuandeks.

Warren Buffett on öelnud, et tema jaoks on siiani elu kõige kehvem ärinõuanne olnud mitte tegelema hakata väärtpaberitega. Viimast soovitasid toona 21aastasele Buffettile muuseas tema mentor Benjamin Graham kui ka tema isa. Soovitust põhjendati tookord sellega, et „aeg pole õige“. Buffett ise on nõuannet tõlgendanud nii, et ehk oli isa ja Grahami idee tuum hoopis selles, et ta peab enne aktsiate müümahakkamist inimesena kasvama või et ta ei pruugigi saada edukaks.

Ja nagu näha, ignoreeris Buffett talle antud nõuandeid ja sai üliedukaks investoriks, kelle varade koguväärtus on üle 67 miljardi dollari.

USA tõsielusarja Shark Tank investeerija ning ettevõtja Barbara Corcoran on öelnud, et solvang endiselt poiss-sõbralt on olnud ühteaegu nii parim kui halvim nõuanne, mis ta eales saanud. „Parima ja ühtlasi halvima nõuande sain oma poiss-sõbralt ja esimese ettevõtte äripartnerilt. Ta ütles, et ma ei saa iial ilma temata edukaks,“ meenutab naine. „Jumal tänatud, et ta mind solvas, sest ma poleks nii suurt ettevõtet ilma selle solvanguta üles ehitanud. See pani mind ükskõik mida proovima, et ta mind ebaõnnestununa ei näeks,“ lisas ta.

NBA korvpalliklubi Dallas Mavericks omanik ja miljardärist investor Mark Cuban ütles mõni aeg tagasi, et talle antud kõige kehvem ärinõuanne on olnud talitada selle järgi, mille vastu ise kirge tunned. Selle asemel soovitab Cuban jätkata sellega, mille nimel sa pingutanud oled, kuna alati ei lähe asjad nii, et sa saad tegeleda sellega, mida sa armastad. Selle asemel tasub panustada millelegi, mida sa hästi oskad ning mis sulle leiva lauale toob.

Kuigi järgneva persooni puhul pole tegu otseselt ettevõtjaga, vaid tuntud autoriga, on Malcolm Gladwell öelnud, et talle andis kõige viletsama nõuande sõber, kes väitis, et „seda on juba tehtud“. Valdavalt ettevõtluse teemadel kirjutav Gladwell lausus, et iga päev kirjutatakse ühel ja samal teemal sadu artikleid ning maailm aktsepteerib oluliselt rohkem kui ühte lähenemist. „Asi on teostamises,“ teab ta.

Motivatsioonikõneleja ning ettevõtja Danielle LaPorte tõi oma blogipostituses välja mitmeid halbu nõuandeid, mis talle on antud. Üks soovitas tegeleda vaid ühe suure asjaga korraga. „Kui rääkida aja juhtimisest, siis olen ma suur keskendumise pooldaja. Samas, kui me räägime üldisest arengust ning loovusest, siis pole ühele asjale keskendumine minu puhul kunagi töötanud,“ lausus ta.

Finantsnõustaja ja ettevõtja Ramit Sethi on sarnaselt LaPorte’ile kirjutanud blogis kehvadest nõuannetest. Sethi räägib, et kui alustad oma ettevõtet või tahad leida uut töökohta, on su suhtevõrgustik ning oskused kõige väärtuslikumad asjad. Igasugu väiksed asjad, nagu visiitkaardid, ei oma tegelikult mingit tähtsust.

Paljud eksperdid on öelnud, et kui inimene tegeleb sellega, mida ta armastab, saab ka rikkaks. Ettevõtja Penelope Trunk on seda pidanud talle antud nõuannetest kõige halvemaks. Trunk on väitnud, et raha saamine millegi sellise eest, mida me armastame teha, on juba iseenesest pöörane, sest meil kõigil on mitmeid asju, mida meile teha meeldib. Selle asemel soovitab Trunk panustada hoopis tegelemisele asjadega, milles me oleme head ja mida me oskame.

Hetkel kuum