Sirje Rank • 27. juuli 2015 kell 13:23

Varoufakisel oli salaplaan

Kreeka endine rahandusminister Yanis varoufakis  Foto: Scanpix/REuters

Kreeka endise rahandusministri Yanis Varoufakise sõnul volitas peaminister Alexis Tsipras teda välja töötama paralleelset maksesüsteemi, mida oleks saanud kasutada eurost uuesti drahmile üleminekuks.

See tuli ilmsiks Yanis Varoufakise telekonverentsist investoritele, mis toimus paar päeva peale vaevalise kokkuleppe sündi, kus teised euroala riigid nõustusid kaaluma Kreekale kolmanda abipaketi andmist.

„Plaanisime salaja luua iga maksunumbriga seotud reservkontod, kellelegi sellest rääkimata, et süsteem oleks katte all käivitamisvalmis,“ ütleb Varoufakis salvestisel, mille avalikustas ennast sõltumatuks dialoogiplatvormiks nimetav Official Monetary and Financial Institutions Forum ehk tõlkes ametlik monetaar- ja finantsinstitutsioonide foorum. Salvestis avaldati Varofakise nõusolekul, et vähem oleks kuulujutte.

Varoufakis räägib, kuidas ta andis selle salaplaani ettevalmistamise ühele oma lapsepõlvesõbrale, keda ta täielikult usaldas. Plaani oli kaasatud vaid viis inimest. 

Töö käigus ilmnes, et maksususüsteemi veebileht rahandusministeeriumis oli nn troika (Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja IMFI) kontrolli all.

„Otsustasime häkkida minu ministeeriumi tarkvaraprogrammi, et kopeerida maksusüsteemi veebilehe kood tema kontris suurde arvutisse, et ta saaks välja mõelda, kuidas see paralleelne maksesüsteem võiks välja näha. „Olime valmis ja ootasime peaministrilt rohelist tuld, et laptop ühendada ja süsteem käivitada, kui pangad kinni pandi,“ ütleb Varoufakis.

Varoufakise sõnul kavandati süsteemi europõhisena, kuid ühe näpuliigutusega oleks selle ka uuteks drahmideks saanud konverteerida.

USA Texase ülikooli professor James K. Galbraith, kes oli üks selle kitsa töögrupi liige, tegi täna eraldi avalduse, kus ta rõhutas, et töögrupp ei soovitanud Kreeka euroalalt lahkuda. Eesmärk oli vaid olla valmis puhuks, kui Kreeka on sunnitud rahaliidust lahkuma. Nii töötati täieliku saladuskatte all, et mitte mõjutada Kreeka valitsuse ja kreeditoride läbirääkimisi.

Hetkel kuum