Sirje Rank • 30. juuli 2015 kell 10:49

Lemminkäinen kõhnumiskuuril

Lemminkäineni logo  Foto: Eiko Kink

Põhjamaade suurimate hulka kuuluv universaalehitusfirma ja Soome juhtiv tee-ehitusettevõte Lemminkäinen OY on kõhnumiskuuril, kust edukaks dividendide maksjaks on veel pikk maa minna, kirjutab Kauppalehti oma börsianalüüsis.

Esimeses kvartalis oli firma kahjum maksude järel 13,7 miljonit eurot. Firma müüb varasid – muuhulgas on tänavu kahjumiga müüdud mitmeid krunte ning kahjumlikud olid ettevõttele ka elamuehituse müük Rootsis ja hooldustööde ettevõtte müük Norras.

Tellimused on kahanenud 20% 1,67 miljardile eurole.

Lemminkäineni tegevjuht Casimir Lindholm möönis sel nädalal firma majandusseisu kommenteerides, et mitmed suurprojektid Soomes ja mujal Põhjala riikides on firmast „mööda läinud“. Elatakse n-ö vanast rasvast, kuid aasta teisel poolel tahetakse enam rõhku panna uute tellimuste hankimisele, et 2016. a väljavaated oleksid juba paremad.

Firma käive pole kasvanud, kuna ehituses pole parimad päevad ei Soomes ega Venemaal. Samas paranes teises kvartalis ettevõtte kasumimarginaal – mullu oli see 1,8%, teises kvartalis 3,2%.

Uus juht Casimir Lindholm on firmas töötanud umbes aasta. Firmasse tulles oli olulisim ülesanne korda saada bilanss ja kassavoog. Firma kulude struktuur oli vastavuses 3 miljardi euro suuruse käibega, kuid käive on kahe miljardi euro tasemel.

Uue juhi jõupingutused hakkavad tulemust andma – rahavoog on paranenud ja võlatase vähenenud. Kuid koos kallite hübriidlaenudega on netovõlatase praegu 125%, mis ei tõota dividende ka sel aastal - dividende ei maksnud Lemminkäinen ka 2013. ja 2014. aastal.

Hetkel kuum