Äripäev • 10. august 2015 kell 8:09

Tallinn keelab vanalinnas velotaksod

Velotakso Tallinna vanalinnas.   Foto: Raul Mee

Üle kümne aasta kestnud võitluse järel keelab Tallinn vanalinnas reisijaid vedavate kolmerattaliste jalgrataste liikumise, teatas Raepress.

Alates 15. augustist on reisijaid vedavate kolmerattaliste jalgrataste liikumine Tallinna vanalinna jalakäijatealas keelatud. Põhjus on lihtne: kevadest sügiseni hõlmavad välikohvikud suure osa vanalinna avalikust ruumist ning on vaja tagada jalakäijate ohutus vanalinna kitsastel tänavatel, selgitas Raepress oma pressiteates.

Raepressi selgitusel on probleemiks paljude kolmerattaliste jalgrataste juhtide käitumine. "Nad rikuvad erinevaid õigusakte ning kõikvõimalikul moel kauplemise head tava - näiteks kannavad kooskõlastamata reklaame," kirjutas kesklinna valitsuse avalike suhete nõunik Peeter Ernits. "Jalakäijate liikumisalas ringi sõitvad kolmerattalised jalgrattad, millega osutatakse reisijateveoteenust, seavad vale sõidukiirusega ohtu inimeste elu ja tervise ning tekitavad ummikuid, nende parkimine on juhuslik ning korrapäratu."

Raepress loetleb veelgi keelupõhjuseid: kui Raekoja platsil on tavataksode parkimine keelatud, pargivad kolmerattalised jalgrattad seal kümnete kaupa, takistades inimeste liikumist. Nende rataste juhid müüvad suveniire, mängib ülemäära vali muusika jne. 

Samuti leidis kesklinna valitsus, et paljude kolmerattaliste väljanägemine on vanalinna sobimatu. „Leiame, et kolmerattaliste jalgrataste reisijateveoteenuse arendamine on atraktiivne ja tänuväärne projekt, kuid peame mõistlikuks selle teenuse lubamist väljaspool UNESCO kultuuripärandi nimekirja kuuluva vanalinna piire,“ kommenteeris kesklinna valitsus.

Kesklinna vanem Alar Nääme lisab, et reisijaid vedavad kolmerattalised on ületanud vanalinna taluvuse piiri. "Pärast seda, kui oktoobris jõustuv ühistranspordiseadus annab Tallinna linnale pädevuse motoriseerimata transpordivahendite, sh jalgrattaga tasulise sõitjateveo tegevust reguleerida, oleme nõus neist umbes kümmet vanalinna lubama, kuid seda juba meie kehtestatud reeglite järgi.“

Hetkel kuum