Äripäev • 26. august 2015 kell 10:30

Kõlvart kaebas kapo riigikohtusse

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart  Foto: Andres Haabu

Mihhail Kõlvart esitas riigikohtule kassatsioonikaebuse, milles vaidlustab ringkonnakohtu otsuse, millega ei rahuldatud kaebust kaitsepolitseiameti vastu, teatas Tallinna abilinnapea pressiteates.

Mihhail Kõlvart käib kaitsepolitseiga kohut korraga kahes asjas - üks neist on seotud aastaraamatus avaldatud teabega ja teine sellele pühendatud pressikonverentsil kõlanud väidetega. Kohtuotsuste sisu on Kõlvarti hinnangul veelgi radikaalsem kui kapo aastaraamat ise.

„Kohtuotsustes väidetakse, et venekeelse keeleruumi säilitamisele suunatud poliitika võib viia rahvussuhete pingestumiseni ja sellega kaasnevate ohtudeni riigi julgeolekule. Vaid selle lausega võib kriipsu peale tõmmata kõigile juttudele kultuurilise rikastumise tähtsusest ja integratsioonist meie vabariigis,“ arvab Kõlvart.

Kõlvartile jääb ka arusaamatuks otsuses olnud väide, et ta tegeleb eestikeelse hariduse vastu suunatud varjatud tegevusega. „Samas ei anta ei aastaraamatus ega kohtuotsuses definitsiooni sellele, mida tähendab „varjatud tegevus“, milles konkreetselt seisneb minu „varjatud tegevus“ ja kuidas see riigi huve ohustab,“ avaldas Kõlvart imestust, lisades, et tõendeid ei avalikustata põhjendusega, et need olevat kaitstud riigisaladusega.

Kõlvart märkis, et kohtuvaidlus kapoga ei ole ammu enam tema jaoks lihtsalt soov kaitsta oma head nime, vaid demokraatlike põhimõtete küsimus. Kõlvart esitas mõlema otsuse kohta kassatsioonikaebuse riigikohtusse, vajadusel on ta valmis minema ka Euroopa Inimõiguste Kohtusse.

Hetkel kuum