27. august 2015 kell 17:00

Ukraina võlaprobleem sai ajutise lahenduse

Ukraina lipp  Foto: Bloomberg

Ukraina jõudis võlausaldajatega pärast viis kuud väldanud läbirääkimisi kokkuleppele, mis aitab vältida maksejõuetust, teatas riigi rahandusministeerium.

Rahandusminister Natalie Jaresko jõudis võlausaldajatega kokkuleppeni, mille hulgas on ka 20protsendiline võla mahakandmine 18 miljardi dollari suurusest eurovõlakirjade kohustusest. Ukraina riigivõlakirjade hinnad tegid ajaloo suurima tõusu. Restruktrueerimine aitab Ukrainal oma võlakohustuste tingimusi täita.

Ukraina peab maksma aga Venemaale detsembriks 3 miljardit dollarit laene. Riik pakkus samu tingimusi ka Venemaale, aga rahandusminister Anton Siluanov ütles, et Venemaa ei osale võla restruktrueerimises.

„Need on olnud väga rasked viis kuud,“ ütles Jaresko. „Ma olen enesekindel, et turud võtavad uudise positiivselt vastu.“

Ukraina finantsseis on viimastel aastatel halva majandusliku juhtimise ja Ida-Ukraina konflikti tõttu tugevalt kannatada saanud. Võla restruktrueerimine aitab vältida maksejõuetust, aga probleemid on jätkuvalt õhus.

„Võla restruktrueerimine aitab Ukrainal täita Rahvusvahelise Valuutafondi abipaketi kohustusi, aga see ei tähenda, et probleem on lahendatud,“ ütles Teneo Intelligence’i asepresident Otilia Dhand.

„Üks tähtis küsimus on see, mis saab Venemaalt võetud 3 miljardi dollarisest võlast, mille maksetähtaeg on detsembris.“

Hetkel kuum