Äripäev • 31. august 2015 kell 12:15

Nikita Mihhalkov võrdles Ukrainat natsi-Saksamaaga

Vladimir Putin ja Nikita Mihhalkov  Foto: epa

Venemaa kinoliidu juht Nikita Mihhalkov kommenteeris teravalt uudist, et Ukraina võimud keelasid tal sissesõidu riiki.

„Te küsite minult, mida ma tunnen seoses uudisega, et mulle on keelatud Ukrainasse minek?“ küsis Mihhalkov TASSi pärimise peale. „Tunne on samasugune, nagu, mulle tundub, võiks olla Sergei Eisenšteinil, kui tal oleks keelatud sissesõit fašistlikule Saksamaale 1939. aastal.“

Täna teatas Ukraina julgeolekuteenistus, et täiendas 2014. aasta oktoobris koostatud nimekirja ning nüüd on piir suletud 16 kultuuri- ja meediategelase ees. Nimekirjas on Nikita Mihhalkov, Mihhail Bojarski, Sergei Bezrukov, Jossif Kobzon, Oleg Gazmanov, Valeria, Mihhail Poretšenkov, Gerard Depardieu jt.

„Julgeolekuorganid keelavad sisenemise Ukraina territooriumile vastavalt kehtivale seadusele ja turvanõuetele,“ selgitas Ukraina otsust.

Ukrainal ka „valge nimekiri“

Lisaks „mustale nimekirjale“ on Ukrainal ka riiklik loetelu kultuuritegelastest, kellele tuleb külaskäigul anda igakülgset abi ja toetust. Selles reas on 34 inimest, näiteks Andrei Makarevitš, Eldar Rjazanov, Boris Akunin, Mihhail Žvanetski, Lija Ahedžakova, Valentin Gaft, Oleg Basilašvili, Zemfira, Arnold Schwarzenegger, George Clooney ja Jared Leto.

Hetkel kuum