Äripäev • 4. september 2015 kell 14:16

Britid on valmis võtma veel 1000 põgenikku

Britid on valmis võtma veel 1000 põgenikku  Foto: Scanpix/REuters

Kuigi tuleval kolmapäeval arutatava Brüsseli uue plaani järgi pole Suurbritannial kohustuslikku põgenike vastuvõtumäära, teatas peaminister David Cameron, et riik on valmis vastu võtma veel 1000 Süüria sõjapõgenikku.

Cameroni sõnul lisatakse need tuhat abivajajat eelmisele, kvoodi alusel juba kokkulepitud 5000 inimesele.

„Arvestades kriisi ulatust ja inimeste kannatusi võin öelda, et me panustame rohkem, tagades tuhandetele süürialastele varjupaiga,“ ütles Cameron Lissabonis pärast kohtumist oma Portugali kolleegi Pedro Passos Coelhoga. Cameroni tuleb see tuhat põgenikku lisaks seniste kvootide alusel Suurbritanniale jagatud 5000 inimesele.

Cameroni sõnul on migratsioonikriisi lahvatamise taga Süüria president Bashar al-Assad, äärmuslik terrorirühmitus Islamiriik ning salakaubavedajad, kes pakuvad massiliselt oma teenuseid sõja eest põgenevate inimeste toimetamisel Euroopasse.

„Probleemi ei saa lahendada Euroopasse järjest uute sisserändajatega,“ ütles Cameron. „Vajalik on igakülgne lähenemine, mille üks osa on Liibüa uue valitsuse moodustamine ja Süüria maharahustamine.“

Hetkel kuum